Štagljar o cjepivu Pfizera: Usudio bih se reći da vidimo svjetlo na kraju tunela

Vijesti 09. stu 202016:01 > 16:12
Izvor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Naš znanstvenik Igor Štagljar komentirao je vijest koju je objavila američka farmaceutska kompanija Pfizer, a to je da je njihovo cjepivo protiv koronavirusa 90 posto učinkovito.

“Kao što ste danas vjerojatno čuli, američki gigant Pfizer je objavio vijest da je njihovo cjepivo protiv covida-19 koje se bazira na mRNA molekuli vezanoj na nanočestice pokazuje 90-postotnu efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze novim SARS-COV2 virusom. Ta Pfizerova brojka od 90 posto dolazi iz analize 94 potvrđena slučaja covida-19 iz njihove faze 3 kliničkih istraživanja koja uključuje sveukupno 44 tisuće dobrovoljaca iz Brazila, Argentine i Njemačke”, pojašnjava u uvodu Štagljar. 

VEZANA VIJEST

Ističe kako treba pričekati konačne rezultate te treće odlučne faze kliničkih istraživanja koja će prvo morati proći tzv. Pi-review odnosno znanstvenu evaluaciju te biti publicirani, ali kaže kako ovo stvarno izgleda jako obećavajuće. 

“Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50 posto što implicira da od zaraze štiti 50 posto onih koji su ga primili. Pfizer je također naveo da će imati spremno već negdje oko 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a do kraja sljedeće godine znači 2021. će imati negdje preko milijardu doza tog cjepiva”, rekao je Štagljar. 

Rezultati kliničkih istraživanja pokazali da nema ozbiljnijih nuspojava

Pfizerovi rezultati iz faze 1 i 2 kliničkih istraživanja pokazali su da njihovo cjepivo nema ozbiljnijih nuspojava. Dakle da je sigurno i da izaziva imunitet, naglašava. 

“Mislim da je ovo stvarno odlična vijest jer bih se sada već polako usudio reći da polako vidimo svjetlo na kraju ovog tunela koji nam je donijela ova pandemija covida-19”, kazao je. 

Smatra kako je je jedini način da zaustavimo ovu pandemiju da dosegnemo 60 do 70-postotnu procijepljenost u populaciji. 

“To će se dogoditi ne prokuživanjem dakle ne slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji jer bi to uzrokovalo smrt negdje između 1 i 3 posto svih ljudi koji su zaraženi već procjepljivanjem efikasnim cjepivom”, rekao je zaključno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.