"Klub u Slovenskoj najbolje ocrtava obrazac po kojim se upravlja resursima"

Vijesti 09. stu 202017:21 > 17:26
N1

Nekadašnji ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović u Newsroomu je komentirao "aferu vjetroelektrane" i činjenicu da je ministar Tomislav Ćorić potpisao rješenje kojim se negira potreba za izradu studije o utjecaju na okoliš.

Ujedinjena oporba, i lijevo-liberalna i desna s izuzetkom IDS-a, u petak je u saborsku proceduru uputila prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću među ostalim zbog vjetroelektrane Krš-Pađene. Komentirajući interpelaciju Slaven Dobrović je rekao:

“Sutra neće ni vlas pasti s glave ministru Ćoriću, no bit će prilika da se prodiskutiraju učinci s kojima se hvali. Njegov stav je da su učinci svepristuni, nemjerljivi, on je spreman o tome razgovarati, no iza njegovog rada zbilja se mogu raspraviti mnoge upitne stvari, a jedna od njih je C.E.M.P.”

VEZANE VIJESTI

Smatra da je njegov stranački kolega Miro Bulj dobro rekao kad je Ćorića nazvao “ministrom nepogode za okoliš”: “Dobro je on to narodski rekao, to najbolje odgovara stvarnim efektima koji će se s vremenom sve bolje vidjeti.”

Svaki obnovljivi izvor energije, pa i vjetar, poželjan je u Hrvatskoj, istaknuo je i dodao: “No, nije dobro da se ne poštuju procedure i da se u sve uvlači klijentelistički pristup upravljanja projektima, a to se ovdje jasno vidi. Poticanje je bilo potrebno u početu jer je investiranje u vjetar vezano uz znatne troškove i nije ih moguće namiriti prodajom električne energije na tržištu, potrebna je intervencija. Država initervenira uz instrument poticaja. No, kako se broj instalacija povećava, tehnologija napreduje, cijena se smanjuje i poticaje treba smanjiti.”

Napominje da se na određene procedure Hrvatska sama obvezala: “Hrvatska se obvezala na brojne procedure, npr. na provjeru prihvatljivosti za ekološku mrežu. Mi smo obvezni poštovati direktivu o staništima, nisam ja potpisao prethodno rješenje nego stručne službe jer je to njihov posao. Ministar je isforsirao rješenje u kojem negira potrebu izrade zadnje ocjene.”

“Mi smo prekršili jednu direktivu, a obvezali smo se poštivati sve pravne stečevine, primjerice zakon koji traži provedbu glavne ocjene za ovakav slučaj. Famozni učinci rada ministra vidjet će se kroz godine, hoće li se pokrenuti postupak i koliko će na koncu građane koštati. On nas je potpisom doveo u situaciju da se postavljaju pitanja na Europskom sudu.”

Na koncu je Dobrović prokemntirao i odlaske u klub u Slovenskoj 9 za vrijeme pandemije: “Klub u Slovenskoj najbolje ocrtava obrazac po kojim se u Hrvatskoj upravlja resursima i bogatstvima već desetljećima. Dok god imamo političku elitu koja je ponosna kad je pozvana ili bude u tom klubu, do tad neće biti pomaka. Ovaj ministar se nije dokazao, ne vidim čemu ministar služi, to je miljama daleko od općeg dobra.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.