Bozanić: Korupcija je zlo koje nesmetano raste

Vijesti 25. lip 201510:25 > 10:44
N1

U crkvi svetog Marka kardinal Josip Bozanić predvodio je misu za domovinu povodom Dana državnosti.

Na misi su bili predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bozanić je u svojoj propovijedi spomenuo tri područja u kojima se Hrvatska ne gradi na ”solidnoj stijeni nego na pijesku”, tj. na nestabilnim temeljima.

Prvo se osvrnuo na zabrinjavajuću demografsku sliku društva. Kazao je kako Hrvatska mora, poput nekih drugih zemalja, uvesti pronatalitetnu demografsku politiku. Dodao je da se svakoga dana vide obitelji koje napuštaju zemlju, a za to dijelom smatra odgovorna ”lažna proroštva koja predstavljaju Hrvatsku kao mjesto na kojem se ne može živjeti”. Prozvao je i vlasti kojima je poručio da se moraju ozbiljnije pozabaviti problemima mladih.

Bozanić je u svojoj propovijedi govorio i o Alojziju Stepincu oko kojeg se u posljednje vrijeme razvila velika rasprava. Kazao je da je nedopustivo da se u Hrvatskoj dopušta ”nabacivanje blatom kleveta” na blaženog Stepinca.

Veoma opasnom za budućnost i sadašnjom Bozanić je ocijenio korupciju. Kazao je kako je to društveno zlo koje nesmetano raste i koje se duboko ukorjenilo u politici, poduzetništvu i institucijama.

”Koliko imamo zakona koji u svojoj neusklađenosti pogoduju tzv. zakonskoj korupciji”, upitao se Bozanić dodavši da takvo stanje nagriza temelje društva.