Plenković apelira na građane da se pridržavaju mjera

Vijesti 12. stu 202011:42 > 11:44
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na epidemiološku situaciju u zemlji budući da danas prvi put od početka epidemije Hrvatska bilježi više od 3000 zaraženih.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da smo u najtežem trenutku epidemije koronavirusa i apelirao na građane da se pridržavaju mjera jer nitko ne želi daljnje pooštravanje mjera, zatvaranje i raspravu o slobodi kretanja i utjecaju oštrijih mjera na gospodarstvo.

“Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije i zato je ključno apelirati na sve sugrađane da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera. To su vrlo ozbiljne i promišljene mjere, koje daju rezultate”, rekao je.

Poručio je da mjere mogu biti djelotvorne ako ih se svi građani pridržavaju. “Nitko od nas u ovom trenutku ne želi daljnje pooštravanje i raspravu o zatvaranju i slobodi kretanja i utjecaju na hrvatsko gospodarstvo”, naglasio je.

Dobro je, kaže, da imamo vrlo jasan trend smanjenja rasta novozaraženih – u zadnjih sedam dana u odnosu na tjedan dana prije imamo samo 5,5 posto više zaraženih.

“To je ono o čemu smo govorili, da će ove mjere dovesti do smanjivanja brzine rasta zaraze i zato govorimo o stagnaciji. Unatoč tome moramo biti izuzetno oprezni, osobito zbog broja hospitaliziranih i broja pacijenata na intenzivnoj njezi, na respiratoru”, rekao je.

Ponovno je poručio građanima da svojom disciplinom, potezima, ponašanjem, bontonom, a to znači držanjem distance, nošenjem maske u zatvorenim prostorima, pranjem ruku i nerukovanjem mogu dati ogroman doprinos smanjenju zaraze.

Apelirao je i na redovito prozračivanje prostora s obzirom na to da se zbog hladnog vremena više boravi u zatvorenom. To, dodaje, može jako puno pomoći zbog činjenice da se osobe koje borave zajedno u zatvorenom mogu zaraziti aerosolom.

“Taj je aspekt važan unutar obitelji, privatnih druženja. Mislim da svatko od naših sugrađana podizanjem mjera samodiscipline na neki način može pridonijeti smanjenu zaraze. Apeliram na sve da pomognu sebi i drugima”, kazao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Najavio je da će danas nakon sjednice Vlade u 12 sati uputiti u javno savjetovanje Nacionalnu razvojnu strategiju. “Riječ je o nacrtu prijedloga koji je plod višegodišnjeg rada niza resora i dionika”, rekao je Plenković ističući da su ga predstavili socijalnim partnerima i partnerima unutar parlamentarne većine.

Očekuje doprinos cijele zainteresirane javnosti te da se svi koji žele sad i očituju – institucije, dionici i stranke.

Nakon toga će upravljački odbor razmotriti prijedloge te će dokument ići na Vladu, a potom u Sabor. “Očekujem kvalitetnu raspravu svih saborskih zastupnika”, rekao je premijer.

Naglasio je kako je Vlada napravila važan iskorak u pogledu međuresorne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti.

Danas je napravljena odgovarajuća odluka, dodao je zahvalivši ministru gospodarstva Darku Horvatu te onima koji su sudjelovali u tome, suradnji s Gradom Zagrebom s dvije županije.

Epidemiološki okvir omogućuje Kolonu sjećanja u Vukovaru

“Mislim da na ovaj način stvaramo sve institucionalne preduvjete za korištenje 683 milijuna eura iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba”, istaknuo je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskoordinirao je sve aktivnosti kroz Vijeće za domovinski pijetet i priprema sve što je potrebno za Kolonu sjećanja u Vukovaru iduće srijede.

Plenković je ustvrdio da epidemiološki okvir koji je donio Stožer omogućuje da se na taj dan na dostojanstven način obilježe sve žrtve Domovinskog rata, osobito žrtve Vukovara i Škabrnje.

Najavio je da će se, s obzirom na okolnosti, idućih dana dogovoriti tko će sve iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.