Peović: Klijentelizam i korupcija osiromašuju riječki gradski proračun

Vijesti 13. stu 202012:57 > 13:03
N1 Hrvatska

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je u petak na konferenciji za novinstvo u Rijeci da klijentelizam i korupcija u Rijeci znatno osiromašuju gradski proračun.

Peović je ocijenila da desetljeća na vlasti iste političke garniture pogoduju stvaranju klijentelističke mreže i interesnih skupina. Najčešće se gradska blagajna prazni u korist privatnog interesa preko outsourcinga, to jest javno-privatnog partnerstva, pri čemu grad od privatnih tvrtaka uzima specifičnu uslugu, ustvrdila je.

Morao bi se uvesti demokratski model nadzora nad takvim poslovima jer nije smisao da se jedna klijentelistička mreža zamijeni drugom, nego se demokratskim osiguračima mora postići da se to ne događa, istaknula je.

Na konferenciji za novinstvo kao primjeri takvih poslova navedeno je davanje koncesije privatnoj tvrtki Ivana Franolića za upravljanje gradskim tržnicama, zatim davanje koncesije na plaži pod bazenskim kompleksom tvrtki Hemingway s rezultatom gubitka mjesta za kupače zbog nekontroliranog širenja prostora s ležaljkama pod naplatom te prepuštanje naplate komunalnih usluga tvrtki Ri Stan.

Peović je istaknula da bi Grad trebao preuzeti na sebe sve što može sam činiti. Ondje gdje to ne može, trebalo bi uvesti model zadružnih tvrtaka s drugačijim modelima upravljanja u kojima radnici suodlučuju, rekla je Peović. Klijentelistički lanac mora se razbiti jačanjem uloge javnosti i radničkog nadzora nad upravljanjem tvrtke, ustvrdila je.

Na novinarsko pitanje koji bi joj bio prvi potez kad bi postala gradonačelnica Rijeke, Peović je odgovorila da bi to svakako bilo razbijanje klijentelističkih mreža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.