Preminuo Tomislav Merčep

Vijesti 17. stu 202012:32 > 12:33
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivši ratni zapovjednik pravomoćno osuđen za ratni zločin Tomislav Merčep preminuo je u dobi od 69 godina, izvijestila je u utorak Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata čiji je Merčep bio dugogodišnji predsjednik.

“Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vijest da je naš dugogodišnji Predsjednik udruge, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života”, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani. Obnašao je i dužnost ratnog pomoćnika ministra obrane.

Vrhovni sud ga je 2017. godine osudio ga na sedam godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani.

Osuđen za ratni zločin u Pakračkoj Poljani

Merčep je uhićen u prosincu 2010. godine, a istraga protiv njega pokrenuta je 19 godina nakon počinjenih zločina. U Remetinec je odveden nakon izricanja nepravomoćne presude 12. svibnja 2016.

Merčep je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je dosuđena zatvorska kazna u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci. Merčepu je utvrđena krivnja za ubojstvo 43 civila koje su ubile njegove postrojbe. Vrhovni je sud godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

“Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi, čime im je dao prešutno odobrenje da to čine”, zaključio je među ostalim predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović, čitajući prvostupanjsku presudu Merčepu.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove skupine hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhićena skupina koja je likvidirala zagrebačku obitelj Zec

Tzv. Merčepovci su nešto iza 23 sata, 7. prosinca došli ispred kuće obitelji Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, te su oni oslobođeni.