Aladrović: Ne bih Kolonu sjećanja dovodio u korelaciju s epidemiološkim mjerama

Vijesti 20. stu 202013:09 > 13:20
Emica Elvedji/PIXSELL

Naša reporterka Mirela Bačić razgovarala je s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

Aladrović se na početku osvrnuo na Međunarodni dan djeteta.

“Danas je Međunarodni dan djeteta i svečanošću smo to obilježili. Moramo staviti fokus na djecu. Djeca su naša budućnost i sve činimo kako bismo tu budućnost učinili svjetlijom. Naravno, to je jedan dugotrajan proces u kojem cijelo društvo mora sudjelovati kako bismo zaista ta prava podigli”, rekao je.

Komentirao je i sustav socijalne skrbi.

VEZANE VIJESTI

“Sustav socijalne skrbi je sustav koji se bori kako bi korisnici naših usluga i dalje imali uslugu bez obzira na pandemiju covida. Tu smo pokrenuli i povjerenstvo koje ima zadatak sprječavanja širenja bolesti covid kod starije populacije”, objašnjava.

“Što se tiče obroka, mi smo pokrenuli inicijativu koja omogućuje besplatne obroke. Ideja nam je da u školsku prehranu uvedemo besplatne obroke. Svjesni smo da sustav moramo jačati s kvalitetnom i adekvatnom radnom snagom. Novi zakon o socijalnoj skrbi trebao bi redefinirati uvjete u samoj socijalnoj skrbi, jačat ćemo ekspertni rad socijalnih radnika”, dodaje.

Upitan odakle novac za sve te projekte, odgovara: “Mi imamo vrlo jasno izvore sredstava. Ili je to državni proračun ili su to fondovi Europske unije. Predložili smo određene projekte za koje očekujemo da će apsolutno svi proći. Sve ono što bude potrebno, osigurat ćemo iz državnog proračuna”.

Nove epidemiološke mjere

Upitan je li donošenje novih mjera povezano s Kolonom sjećanja u Vukovaru, rekao je da to apsolutno nije u korelaciji s novim mjerama.

“To je jedan događaj u kojem mi iskazujemo pijetet prema žrtvama i ne bih to dovodio u korelaciju s epidemiološkim mjerama. Što se tiče novih mjera, Stožer je donio odluku za koju smatra da je najadekvatnija u ovom trenutku. Nadamo se da će brojka novozaraženih nakon stagnacije početi opadati”, rekao je Aladrović.

#related-news_0

Govorio je i o radu od kuće.

“Zakon o radu je krovni propis. Mi smo prije dva mjeseca pokrenuli razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Mi vjerujemo da ćemo urediti rad od kuće. Prilagodit ćemo se uvjetima kojima smo se prilagodili u 3.,4. i 5. mjesecu. Ja sam siguran da svi oni koji mogu koristiti pogodnost rada od kuće, da će ju iskoristiti. Mi ćemo sa sindikatima i poslodavcima usuglasiti i propis koji se tiče rada na daljinu”, kazao je.

Ne vjeruje kako će doći do velikog vala ovrha.

“Novi ovršni zakon je upućen u saborsku proceduru. Što se tiče ranije faze, mi smo imali šest mjeseci moratorija na ovrhe. Kao Vlada želimo pomoći dužnicima, ali moramo taj vjerovničko-dužnički odnos štiti po pravnim uzusima. Mislim da nema straha se bojati za ekspanziju ovrha. Ministar pravosuđa je održao sastanak s javnobilježničkim komorama i dogovoreno je da ovrhe idu u nekoliko valova”, pojasnio je Aladrović.

Hoće li nove mjere naštetiti ugostiteljima?

“Većina ugostitelja je već aplicirala za mjere. I poslodavci iz ugostiteljstva i hotelijerstva su se pokazali kao odgovorni poslodavci. Ne očekujemo neki veliki disbalans između zaposlenih i nezaposlenih zbog ovoga. Razlika s 24, 23 na 22 sata nije nešto što će imati veliki utjecaj na ekonomiju. Očekujemo da ćemo balansirati između ekonomskog i zdravstvenog aspekta”, kazao je Aladrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.