Peti krug porezne reforme ide u drugo čitanje u Saboru

Vijesti 25. stu 202013:02 > 13:03
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu je u drugo čitanje poslao zakonske prijedloge iz petog kruga porezne reforme kojima se predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, te stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna.

Riječ je o četiri prijedloga izmjena zakona, o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Prema najavama iz Vlade, novim se krugom ukupno porezno rasterećenje penje na 10 milijardi kuna, a raste i prema 11 milijardi, kada se dodaju i neoporezivi primici, primjerice nagrade zaposlenika, topli obrok, prijevoz.

Hrvatski sabor u srijedu je također ovlastio Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora dok on ne zasjeda donošenjem zakona koji se inače donosi svake godine. Zakonom o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora Vlada je dobila ovlast da uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te pitanja koja prema Ustavu može uređivati samo Sabor.

To ovlaštenje vrijedi samo za razdoblje u kojem Sabor redovito ne zasjeda, od 15. prosinca do 15. siječnja, te od 15. srpnja do 15. rujna iduće godine.

Vladine Uredbe koje će biti na snazi na dan stupanja na snagu zakona (10. prosinca 2020.) ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2021.

Sabor je donio po hitnom postupku i izmjene Zakona o osiguranju kojima se zakonodavstvo usklađuje s direktivom EU-a koja se odnosi na prilagodbu za volatilnost na nerizične kamatne stope (izmjena postojećih 100 baznih bodova na 85 baznih bodova).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.