Neurokirurg iz Dubrave operirao bez zaštitnih naočala da bi ženi spasio život

Vijesti 29. stu 202021:56 > 22:01
Izvor: N1

U bolnici Dubrava operirana je pacijentica s puknućem aneurizme mozga, hitno dovezena iz Varaždina. Operacijski tim predvodio je neurokirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život Covid pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala.

Operacijski tim predvodio je neurokirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život covid pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala. Zahvat je trajao pet sati.

“To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a Covid sam, znamo dodatno otežava disanje, pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi”, opisao je Marinović za HRT.

“Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli.

U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme, a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti”, dodao je neurokirurg Marinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.