Upaljen crveni Meteoalarm: Čeka nas snijeg i poledica, na moru kiša i nevere

Vijesti 01. pro 202015:12 > 15:14
Ilustracija

Prognoza meteorooginje N1 Tee Blažević.

Kišni oblaci stigli su nadomak Istre, oborina samo što nije počela, tlak zraka je u padu, uvod je to u jače pogoršanje! Promjenu će skriviti Genovska ciklona, koja će sa sobom povući vlažan zrak s juga. Uz pritjecanje hladne zračne mase, naglo ćemo uskočiti u pravu zimu, stoga ne čudi da su upozorenja na vremenske neprilike na najvišem stupnju.

Na snazi je najviši stupanj Meteoalarma, sustava DHMZ-a koji nas informira o ekstremnim vremenskim prilikama, što je prije svega mogućnost obilnijeg snijega u Gorskom kotaru. 30-40 cm snijega vrlo je izgledan scenarij za područje Ogulina i Delnica.

U Lici je već od sutra ujutro velika opasnost od tzv.prehladne oborine, kiše koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom, koje može poslijepodne biti i na području Banovine. Pritom nastaje opasna poledica! Ovakva pojava tijekom četvrtka vrlo je izgledna i u većem dijelu središnje Hrvatske, pa tako i na zagrebačkom području.

Već noćas jake nevere, olujni naleti vjetra…

Jadran će muku mučiti s kišom, prije svega, koja će biti lokalno obilnija.Već noćas, osobito od sredine noći, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana postoji mogućnost razvoja jakih nevera. Pritom treba računati na olujne nalete vjetra.

Danas prema večeri treba računati na intenziviranje bure, pod Velebitom, i do olujnih razmjera. Burom bi pokoja snježna pahuljica mogla završiti i na samoj obali sjevernog Jadrana. U Dalmaciji će “držati” jugo, koje će dizati visoke valove, pa bi se neke rive mogle naći pod vodom. Na moru će intenzivno kišiti i sutra, i tijekom četvrtka, pa i u prvom dijelu petka, na jugu, stoga lokalno može pasti i više od 100 litara kiše po metru četvornom, što može rezultirati bujičnim i urbanim poplavama.

Budite na oprezu!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.