Snijeg već pada u Gorskom kotaru, kiša se smrzava u dodiru s tlom

Vijesti 02. pro 202007:08 > 07:14
Podijeli:
Izvor: HAK webcam

Donosimo vremensku prognozu naše meteorologinje Tee Blažević.

Kao što sam i najavila, Genovska ciklona utječe na prilike u Hrvatskoj.

Treba reći da u nastavku dana nad Jadranom očekujemo i formiranje sekundarnog ciklonalnog centra. U takvim okolnostima, oborina će lokalno biti obilnija, kako kiša duž Jadrana, tako i snijeg u Gorskom kotaru.

Već u ovim trenucima snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Poneka pahulja nošena burom zabilježena je i na području Senja.

U nastavku dana intenzivirat će se snježna oborina u sjeverozapadnoj i središnjoj unutrašnjosti Hrvatske, a najdeblji snježni pokrivač očekuje se u Gorskom kotaru, gdje bi se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana lokalno moglo akumulirati 30-40 cm snijega, osobito na području Ogulina i Delnica.

Snijeg će, kako se čini, zahvatiti i šire zagrebačko područje, granica se ipak pomaknula, no izostat će u Slavoniji i Baranji.

Snijeg će padati i u Lici, osobito sjevernoj, a još koja pahulja može zalepršati u unutrašnjosti Istre.

Sinoć je na području Višnjana nakratko zalepršao snijeg, a jutros je bura pahulje donijela i do Senja.

Od jutra kiši pa i grmi duž obale, gdje treba računati na lokalno obilniju oborinu u danima pred nama, pa bi do petka lokalno moglo pasti i do 100 litara kiše po metru četvornom, najizglednije na području Dalmacije. Postoji opasnost od bujičnih i urbanih poplava.

Treba upozoriti i na kišu koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom, tzv.prehladna oborina, koja već jutros pada na području Like, a može je biti u nastavku dana i u dijelu središnje Hrvatske, osobito Banovini, zatim u noći i ujutro i šire u središnjoj Hrvatskoj, pa i na širem zagrebačkom području.

Probleme će stvarati i olujan vjetar, koji već od sinoć ometa promet, osobito bura, u podvelebitskom dijelu, a na dijelu obale pušu istočnjak i jugo.