FOTO/VIDEO Snijeg u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj…

Vijesti 02. pro 202007:54 > 11:27
Ilustracija

U Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Naša meteorologinja Tea Blažević javila se iz Jastrebarskog, gdje prije 10 sati počeo padati snijeg. Oko 11 sati prve pahulje počele su padati i u Zagrebu.

Snijeg pada i na području unutrašnjosti Istre i u Primorsko-goranskoj županiji, a sve zbog Genovske ciklone, rekla je naša meteorologinja.

N1

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti.

Na sjevernom Jadranu puše jaka bura, povremeno sa olujnim udarima. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica.

VEZANE VIJESTI

 Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog prometne nesreće zatvorena je autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Sveti Križ Začretje u oba smjera.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; A7 Draga-Šmrika; Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8); lokalna cesta Križišće-Kraljevica (LC58107).

HAK

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na dijelu dionice autoceste A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, zbog jakog vjetra.

HAK

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Zadarskoj županiji.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka traje od 1. prosinca do 15. prosinca 2020.

Putnici koji dolaze iz “zelenih područja EU” ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na Covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test. Više o odluci saznajte ovdje.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija: Porozina-Brestova; katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Milna-Split i Korčula-Hvar-Split; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak i Zadar-Preko.

Snijeg pada u Lici, u pograničnom području, bit će ga i oko Zagreba

Kako je naša meteorologinja Tea Blažević već najavila, već u ovim trenucima snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Poneka pahulja nošena burom zabilježena je i na području Senja.

U nastavku dana intenzivirat će se snježna oborina u sjeverozapadnoj i središnjoj unutrašnjosti Hrvatske, a najdeblji snježni pokrivač očekuje se u Gorskom kotaru, gdje bi se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana lokalno moglo akumulirati 30-40 cm snijega, osobito na području Ogulina i Delnica.

Snijeg će, kako se čini, zahvatiti i šire zagrebačko područje, granica se ipak pomaknula, no izostat će u Slavoniji i Baranji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.