"HDZ ne želi sudjelovanje oporbe, a oporbu i građane krive za sve što se događa"

Vijesti 04. pro 202016:45 > 17:07
N1

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović u N1 Studiju uživo govorila je o mjerama koje se donose u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

VEZANA VIJEST

“SDP će sigurno reagirati na ponašanje vladajuće većine. I profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević tvrdi da je Sabor trebao dvotrećinskom većinom usvojiti zakon, jer je ispunjen uvjet nastupanja prirodne nepogode iz članka 17. Ustava. Moramo priznati da je ovo izvanredno stanje i da se u slučaju ograničavanja ljudskih sloboda moralo postići dvotrećinsko stajalište svih zastupnika u Saboru”, rekla je Mirela Ahmetović i dodala kako je HDZ svoje postupanje pokušao pokriti na razne načine.

#related-news_0

“Kod pokušaja uvođenja smiješne, ali opasne mjere, praćenja građana putem mobilne aplikacije razmišljali su o aktivaciji članka 17. Ipak, kada su shvatili da neće imati dvotrećinsku većinu, odustali su od mjere.

Problematično je ponašanje HDZ-a i njihovih satelita, jer niti po jednom području ne slušaju oporbu, ne raspravljaju s oporbom, ne odgovaraju na pitanja… Ne žele sudjelovanje oporbe, a oporbu i građane krive za sve što se događa, a što je isključivo njihova odgovornost”, kazala je Ahmetović.

Vlada neodgovornošću doprinosi ugrožavanju života

Ove mjere, koje možemo smatrati prihvatljivim, kaže, dolaze prekasno.

“Propustilo se potrošiti čitavo ljeto na kreiranje sustavnih mjera. Debelo smo zakasnili, a kasnimo i za zemljama u EU.
Njemačka, primjerice, je kada je imala 50 novozaraženih na dan na 100.000 stanovnika, uvela je ovakve mjere, a mi imamo 1040 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Nekonzistentnošću i neodgovornošću doprinose ugrožavanju života naših sugrađana”, kazala je Ahmetović.

#related-news_0

Cjelokupna oporba dobila je skupa više glasova nego vladajuća većina, naglasila je, ali oporbu se ne sluša.

“Zamislite kako izgleda kada vas nitko ne sluša – i premijer gleda u telefon kada se oporba obraća. Premijer ne odgovara na postavljena pitanja nego verbalnim akrobacijama pokušava impresionirati građane koji gledaju prijenos. Oni ne slušaju ni svoj znanstveni savjet koji su oni sami izabrali.

Smatramo da nije razmjerno uvoditi ovakve mjere, s obzirom na način na koji su se ove mjere usvojile. Nečuveno je da u zakonu postoji da će se provjeravati kršenje odredbe ograničenje okupljanja – a ministar Davor Božinović je rekao kako se neće upadati građanima u stanove. Kako će se onda provjeravati, hoće li netko izaći ispred stana i reći – Časna pionirska riječ, doista ne kršimo mjere?”, upitala je Ahmetović.

#related-news_0

Što se tiče visine kazni, kazala je kako su one u drugim zemljama EU srazmjerne prosječnoj plaći, ali da je njihovo provođenje vrlo problematično.

“Pitanje je – ako zateknete osobu koja nosi masku na neprimjeren način, nosi li je tako jer ne zna kako je treba nositi, je li mu maska slučajno skliznula…

Osim toga, nitko ne postavlja pitanje koju masku treba nositi. Problem s maskama postoji od početka krize, Maja Grba Bujević, bivša članica Stožera, rekla je kako maske ne štite od zaraze. Važno je istaknuti nekonzistentnost Stožera. Na početku su nam brojke bile 50 zaraženih na dan, pa smo bili zatvoreni, a sada imamo 4000 zaraženih na dan, a mi zatvaramo kafiće.

#related-news_0

Mi nemamo analizu što ćemo učiniti ako bude 50 zaraženih, a što kad ih je ovoliko koliko ih sada imamo. Vlada je sebe dovela u šah – mat poziciju, jer ne znaju kako izbalansirati radikalne mjere, zatvaranje kafića, zatvaranje shopping centara… i planiranje BDP-a.

Vladajući su prinuđeni uvoditi požarne mjere, ili povuci – potegni mjere”, kazala je Ahmetović.

Rekla je kako će se cijepiti čim bude imala mogućnost.

“Bitno je građane educirati o tome što znači cijepljenje, koliko je to važno, i kako se na taj način štitimo svi zajedno”, rekla je Mirela Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.