Čičin-Šain: Ne sijemo paniku – pružamo javnosti mogućnost za informiranu odluku

Vijesti 06. pro 202018:19 > 19:46
Izvor: N1

Naš istaknuti virusni imunolog profesor Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj u Dnevniku N1 govorio je o apelu 26 liječnika i znanstvenika, među kojima je i on, a koji su uputili hrvatskoj javnosti zabrinuti širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava.

“Htjeli smo upoznati Vladu s tim što je konsenzus struke oko ovog virusa i pokušali smo ih upozoriti na mjere koje bi se mogle primijeniti, kako bi se situacija u zemlji poboljšala.

Brojke govore za sebe, klinika John Hopkins dala podatak da smo na začelju Europe po brojkama – prvi smo po broju zaraženih, i imamo drugačiju situaciju nego što je ona u ostatku Europe”, rekao je Luka Čičin-Šain.

Kazao je kako se slaže s premijerom da ovi savjeti ne obavezuju Vladu na djelovanje.

“To bi onda značilo da smo mi odgovorni za mjere koje se provode, a to u liberalnoj demokraciji nije moguće. Na Vladi je da procijeni koje korake želi poduzeti.
Htio bih naglasiti da naša namjera nije staviti se u opoziciju prema znanstvenicima koji imaju drugačije stavove. S Alemkom Markotić sam imao uspješne suradnje i cijenim je. Mi ne sijemo paniku nego javnosti pružamo mogućnost da donese informiranu odluku.

Pročitajte još

Mislim da se Vlada trudi pružiti adekvatne informacije, no to je složeno pitanje i mnogo je toga u igri. Veća transparentnost može omogućiti da informacije dođu do javnosti”, rekao je Čičin- Šain.

Situaciju poznajem na terenu, kazao je.

“11.000 testiranja na terenu pokazuju da zraka da testiramo više nema puno, kapaciteti su napeti. No kada bi zaraženih bilo manje, manje bi testiranih bilo pozitivno”, rekao je i dodao kako ne misli da se od mjera treba odustajati jer se boje da se građani njih neće pridržavati.

Mislim da je jasno da ako se nešto ne promijeni Božić i Novu godinu nećemo dočekati s nižim brojkama. Situacija je ozbiljna i ako se neke mjere ne postrože, situacija se neće promijeniti”, rekao je Čiči-Šain.

Kazao je kako misli da su blaže mjere tu da bi se odgodile teže odluke.

“Kada virus bude preuzeo kapacitete bolnica, Vlada će morati poduzeti ozbiljnije mjere da bi se situacija spasila. Nastava bi se trebala organizirati online, posebno u višim razredima. Treba razmišljati o tome koje su djelatnosti neesencijalne za privredu. Kino još uvijek radi, a mislim da to nije potrebno”, rekao je znanstvenik.

Proći će još neko vrijeme prije nego što cjepivo bude dostupno širokom broju ljudi, naglašava.

“Svi traže cjepivo, i trebat će vremena da se ono distribuira. Mi smo na početku prosinca, u narednim mjesecima treba energično stišati epidemija”, rekao je Čičin-Šain.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.