"Vesna Pusić se ponaša kao da je u prvoj godini mandata"

Vijesti 01. srp 201507:44 > 08:41
Izvor: N1

U temi dana Novog dana razgovarali smo s Gordanom Jandrokovićem, saborskim zastupnikom HDZ-a i bivšim ministrom vanjskih poslova.

Na početku je komentirao situaciju u Grčkoj te kazao kako smatra da je ovo situacija kakvu EU nikada nije imala. “Nemoguće je postići politički dogovor. Ovo svakako treba biti pouka da se populističkom politikom ne može u modernom svijetu voditi ozbiljna politika. Kako će EU reagirati, pokazat će idući dani. EU ovo može preživjeti čak i ako Grčka izađe iz eurozone”, kazao je Jandroković.

Dio ekonomista smatra da je ovo grčko NE primjer i drugim zemljama. “Ja se s time ne slažem”, kazao je Jandroković te dodao da mu se ta politika ne sviđa jer ignorira objektivnu stvarnost. “Ne možete samo tražiti novac, nego morate uložiti u samog sebe i prihvatiti nova pravila”, kazao je te dodao da nova grčka Vlada na to nije bila spremna. “Takva politika danas jednostavno ne može proći”, zaključio je.

“Život građana je gori nego prije ulaska u EU”

Dvije su godine prošle od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Jandroković kaže da se ne slaže s ocjenom Vesne Pusić i da Hrvatska ne zaslužuje peticu te da mnogi ocjenjuju da smo zaslužili “jedinicu”. “To je pomalo neozbiljno. Glavni cilj ulaska bio je da život građana bude bolji, a nakon dvije godine u mnogim segmentima život građana je mnogo gori nego što je bio. Hrvatska nije učinila što je trebala i što je mogla”, kaže Jandroković.

Kazao je i da je njegova procjena bila da će 2/3 podržati ulazak u EU, a to se i ostvarilo. “Kakvo je danas stanje, teško je procijeniti. Jedan val ravnodušnosti i ignoriranja EU, koji dolazi od strane vlade i premijera Milanovića, prenesen je i na građane. Ne želim širiti euroeuforiju, ali treba biti realan. Imamo poziciju da koristimo članstvo za razvoj društva”, dodaje.

Govoreći o iskorištavanju sredstava iz EU fondova, Jandroković kaže da se iz analiza vidi da je Hrvatska uplatila 700 milijuna, a povukla 722 milijuna eura. “Kada se tome dodaju još neke uplate, vidi se da smo u gubitku od 30-ak milijuna eura. Hrvatska je u minusu, Hrvatska financira EU i bogate države članice”, kaže.

“Financiramo bogate članice, to je nedopustivo”

Objašnjava da EU već jedno desetljeće gubi primat u globalnoj situaciji. Na upit koliko su točne optužbe da je EU postala visokobirokratizirana instituacija, kaže: “Od samog početka se gradi masivni sustav birokracije. To je najsloženiji sustav koji je zemaljska kugla ikada imala”. Dodaje da se svijet mijenja i da je globalizacije promijenila pravila igre.

Jandroković ocjenjuje da je Hrvatska ulazeći u EU imala potporu velikog broja zemalja – Njemačke, Italije – ali da se ta partnerstva u ove dvije godine nisu produbila. Trebalo je više raditi na tim odnosima, kaže Jandroković.

Postoje dva modela budućnosti EU – onaj njemački i onaj britanski, a Jandroković kaže da je sklon rješenju koje se nalazi između tih dviju opcija. “Mi smo nova članica, trebamo štititi svoje interese, a ne da nam sve diktiraju iz Bruxellesa. Moramo provesti unutarnje strukturne reforme i ojačati sustav apsorpcije sredstava iz EU fondova”, kazao je.

Komentirao je i ulazak Srbije i BiH u Europsku uniju te kazao da Hrvatska podržava te procese i da je hrvatskoj u interesu da te dvije zemlje uđu u EU, prvenstveno zbog granica i slobodnije trgovine. “Moram naglasiti, i te zemlje moraju pokazivati više osjećaja za europske vrijednosti”, dodao je.

“Ovo je četvrta godina mandata ove Vlade, a ponaša se kao da je prva”

Na upit treba li Hrvatska koristiti mehanizme koje je koristila Slovenija, kazao je da bilateralna pitanja ne trebaju biti pregovaračkog procesa te da je potezima Slovenije načinjena znatna šteta. “Hrvatska ne smije bilaterano napadati bilo koga, ali tim državama se treba dati do znanja koje su to europske vrijednosti koje trebaju njegovati”.

Na kraju je komentirao i rad Vesne Pusić te njezine kritike na račun HDZ-a. “Ovo je četvrta godina mandata ove Vlade, a ona se ponaša kao da je prva. Njihovi rezultati nisu dobri, ako pogledate brojke, sve zemlje višegradske skupine rastu po stopama većim od 3 posto, a Hrvatska je na 0,5 posto. Prebacivati odgovornost na druge u četvrtoj godini mandata znači da nisi odradio posao kako treba. HDZ je završio pregovore s EU, to je bio ogroman posao”, kaže bivši ministar vanjskih poslova.

Poslao je i poruku povodom dvije godine članstva u EU: “Ulazak u EU je bio veliki uspjeh Hrvatske, mnogi nam nisu predviđali da ćemo to uopće uspjeti. Još 1990. godine Franjo Tuđman je govorio o europeizaciji Hrvatske. Naša poruka je da se ne smijemo dati pokolebati te da moramo jačati pobjednički mentalitet i razvijati institucije, obrazovanje, spriječiti odljev mladih… S optimizmom i pozitivno gledam na razdoblje koje je pred nama”, zaključio je za Novi dan Gordan Jandroković.