Mirković: Motovun je veselo mjesto za ljude koji vole film

Vijesti 02. srp 201511:05 > 11:14
N1

Gost Novog dana bio je Igor Mirković direktor Motovun film festivala. Govorio je o tome što festival znači za njega te je predstavio program ovogodišnjeg izdanja festivala.

Što znači 18 godina Motovun film festivala za tebe?

Neočekivano puno. Trudimo se da ne sazorimo previše. Htjeli bismo biti ono što smo i bili, a to je zapravo jedan festival koji se ne doživljava preozbiljno nego pokušava biti veselo mjesto za ljude koji vole filmove.

Motovun je postao više od festivala. Kad gledaš tih 18 godina koliko je bilo teško?

Mi smo milijun puta radili zadnji festival i to je neminovno. Festival je skupa igračka jer se festival organizira na mjestu koje nema elementarne infrastrukture za to. Ono što nama uspijeva već toliko godina je da publika i dalje želi dolaziti. Nije često u kulturnim sferama imati publiku.

Što možeš izdvojiti iz ovogodišnjeg programa?

Sve se vrti oko glavnog programa. Tu su filmovi koje publika tek treba upoznati. Zanimljivi su nam i prateći programi. U sklopu francuskog festivala Rendezvous imamo jedan zanimljiv program francuskih filmova koji prikazuje filmove francuskog ekstremizma. To su filmovi koji su prije 15 godina žarili i palili. Radimo program koji se zove ”Bože pomozi” koji govori o vjerskom ekstremizmu svih boja i religija. Dokumentarci koji pokazuju što se dogodi kada religija prijeđe nit dobra. Prvi put ćemo napraviti program koji tematizira TV serije. Pokušavamo saznati zašto su serije postale jače.