Bačić: Sudbena vlast u Hrvatskoj je samostalna i neovisna

Vijesti 16. pro 202015:07 > 15:09
Izvor: N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u srijedu da nepravomoćna presuda Tomislavu Sauchi pokazuje da je sudbena vlast u Hrvatskoj samostalna i neovisna te da presuđuje na temelju dokaza i činjenica, neovisno o tome o kome je riječ i koju dužnost obnaša.

“Očito je Županijski sud u Zagrebu sudio na temelju činjenica i dokaza, Tomislav Saucha je najavio žalbu, a ja ne mogu komentirati nepravomoćne presude”, osvrnuo se Bačić na prvostupanjske presude Sauchi i Sandri Zeljko u aferi dnevnice, kojima su određene zakonske kazne od tri i četiri i pol godine.

VEZANE VIJESTI

Kroz ovaj postupak i ostale koji se u posljednje vrijeme vode pokazalo se da je u Hrvatskoj sudbena vlast doista samostalna i neovisna i bez obzira na to o kome je riječ, koju dužnost pojedina osoba obnaša, presuđuje na temelja i činjenica, izjavio je Bačić u Saboru.

“Ovaj je postupak, i ne samo taj, pokazao da politika ni ima namjeru niti na bilo koji način utječe na rad sudbene vlasti u Hrvatskoj i na rad pravosudnih tijela poput DORH-a, PNUSKOK-a i Uskoka”, ocijenio je Bačić.

Komentirajući navode Dragana Kovačevića nakon puštanja iz istražnog zatvora o pritiscima koji dolaze iz politike, Bačić je kazao da nema nikakvih saznanja o tome te da vjeruje da će on u svojoj obrani takve tvrdnje dokazati ako ih je bilo. “Doista nemam nikakvih saznanja tko bi i iz kojih razloga na njega utjecao, ali ako je bilo kakvih pritisaka na njega to je trebao reći ili će sada reći u svojoj obrani”, dodao je.

S obzirom na izlazak iz istražnog zatvora i drugog osumnjičenika iz afere Janaf, bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i mogućnost aktiviranja zastupničkog mandata, Bačić je kazao da je on stavio mandat u mirovanje i dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u.

“Prema Zakonu o izborima u Hrvatski sabor to mirovanje ne može biti kraće od šest mjeseci. Nismo još razgovarali s njim jer je jučer izašao iz istražnog zatvora, no, kako mandat pripada zastupniku, na njemu je da donese odluku o svom budućem statusu i o tome će sigurno izvijestiti i HDZ”, neodređen je bio Bačić.

“O tome na sjednici Predsjedništva nismo razgovarali, a kada budemo, bit ćete upoznati s time”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.