Otvoren natječaj za najbolje novinarske radove u promicanju obrazovanja

Vijesti 18. pro 202010:05 > 10:07
ANDER GILLENEA / AFP

Udruga Pragma i ove je godine priredila natječaj za najbolje novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, a bit će otvoren otvoren od petka, 18. prosinca do nedjelje, 31. siječnja 2021.

Tema ovogodišnjeg, 8. po redu, natječaja za Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja je koncept socijalne podrške.

Prihvatljivi su novinarski radovi emitirani/objavljeni od 1. studenog 2019. do 31. listopada 2020. u kategorijama: za najbolji radijski, televizijski ili tiskani (online) prilog, a pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.udruga-pragma.hr. Pristigle novinarske radove, nakon provjere formalnih uvjeta, zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji.

“Nedostatak socijalne podrške ukazuje na osobe koje kažu da nemaju prijatelja, članove obitelji ili rođake na koje mogu računati u različitim nevoljama. Pojedinci koji kažu da imaju obitelj i prijatelje na koje mogu računati da će im pomoći u nevolji zadovoljniji su svojim osobnim zdravljem, a istraživanja su povezala socijalnu izolaciju i usamljenost s većim rizicima za različita nepovoljna fizička i mentalna stanja, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca, pretilost, oslabljeni imunološki sustav, anksioznost, depresiju, pad kognitivnih sposobnosti i Alzheimerovu bolest”, istaknuo je predsjednik “Pragme” Nedjeljko Marković.

Socijalna podrška, dodao je, može se definirati kao postojanje ili dostupnost osoba na koje se oslanjamo, koje nam daju do znanja da o nama brinu, da nas vole i cijene.

“Stoga, ove godine želimo skrenuti pozornost na važnost socijalne podrške u području obrazovanja: u potrazi smo za novinarskim radovima koji prikazuju osobe (učenike, nastavnike, roditelje, ravnatelje, stručne suradnike…) koje aktivno traže potrebnu podršku te ispituju zadovoljstvo socijalnom podrškom (bilo da je doista primaju ili doživljavaju kao potencijalno raspoloživu); pokazuju primjere različitih situacija u kojima je bila potrebna socijalna podrška (emocionalna, instrumentalna, informacijska i dr.) te da postoji stabilan izvor socijalne podrške (obitelj, prijatelji, susjedi)”, istaknuo je Marković.

Pragma Nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele Hrvatske, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama.

Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Svečana dodjela Nagrade je u svibnju/lipnju 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.