Agencija o prosvjedu: Nudili smo im 184 ha zemlje, odbili su

Vijesti 02. srp 201515:33 > 15:36
CROPIX/Tomislav Krišto

Agencija za poljoprivredno zemljište poslala je priopćenje u kojem je reagirala na prosvjed braće Markić iz Đurđanaca ispred Ministarstva poljoprivrede i Agencije.

“Na natječaju za zakup koji je raspisao Grad Đakovo 2011. obiteljska poljoprivredna gospodarstva u vlasništvu članova obitelji Markić dobili su 271 ha (nisu dobili 37.01 ha koje su tražili).

Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijelo je Gradsko vijeće Grada Đakova, Agencija za poljoprivredno zemljište dala je suglasnost temeljem tadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Državno odvjetništva potvrdilo je ugovore o dodjeli zakupa.

Stipo Markić prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja ima upisano 524 kom stoke.

Članovi obitelji Markić prema podacima iz ARKODA imaju upisano¸ 622 ha zemljišta. Nedavno im je dodijeljeno dodatnih 331 ha zajedničkih pašnjaka od kojih su 147 ha već upisali u ARKOD, a još trebaju upisati 184 ha (ukupno će imati 807 ha).

Temeljem interventne mjere dodjele državnog zemljišta stočarima Agencija za poljoprivredno zemljište ponudila je OPG-u Stipe Markića 184 ha državne zemlje koju su oni dobili 11. lipnja ove godine.

Markići se bune jer na natječaju iz 2011. nisu dobili sve hektare koje su tražili odnosno ostali su bez 37 ha koje je dobio netko tko je imao više bodova, a u isto vrijeme odbili su 184 ha koje im je Agencija ponudila na rok od 10 godina”, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište mr.sc. Blaženka Mičević.

CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto