Vladimir Šeks: Izbori najkasnije 6. prosinca

Vijesti 26. kol 201507:05 > 07:06
Podijeli:
Izvor: N1

Sve je primjetnija nervoza zbog neizvjesnosti vezane za datum održavanja parlamentarnih izbora. Posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks kaže kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok.

A to nije, kako se često kaže, “siječanj ili veljača”. Krajnji je rok, naime, početak prosinca, tvrdi Šeks.

Što se njega tiče, nagađanja o tome da bi se izbori mogli prebaciti i u iduću godinu, tamo negdje u siječanj, čak veljaču, nepotrebna su jer bi to bila situacija protivna Ustavu RH. Koji je, kaže Šeks, hrvatska predsjednica dužna braniti, najavljujući time i njezin angažman u rješavanju dvojbe o datumu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

“Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora. Ona može raspisati izbore, a da Sabor još bude u zasjedanju, i to na temelju čl. 98. Ustava, kao i članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednica raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Nedvojbeno je, dakle, da je stvoren pogrešan dojam u dijelu javnosti da predsjednica ne može raspisati izbore prije nego što bude raspušten Sabor”, kazao je Vladimir Šeks za Večernji list.