Linić na izbore izlazi s Josipovićem i Čačićem

Vijesti 27. kol 201520:44 > 20:47
N1

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska- Progresivni savez Ivo Josipović u četvrtak je u Puli prije osnivačke skupštine istarske organizacije novinarima rekao kako je danas predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću uputio pismo s pozivom da razgovaraju o predizbornoj koaliciji.

“Koalicija s IDS-om je moguća tim prije što te dvije stranke imaju iste temeljne vrijednosti poput regionalizma, multikulturalnosti i višejezičnosti. Naši prijatelji iz IDS-a, s kojima sam uvijek dobro surađivao, će sami procijeniti što im je ovog trenutka povoljnije” – poručio je Ivo Josipović. Dodao je kako vrijednosti koje zagovara stranka Naprijed Hrvatska-progresivni savez su zapravo dio istarskog društva, od multikulturalnosti i regionalizma do poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

Odgovarajući na pitanje novinara o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora Josipović je rekao kako se ne slaže s prijedlogom posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja Vladimira Šeksa koji je izjavio da bi “svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan” Kako je ocijenio Josipović, ta izjava je “izazvala puno gnjeva i antagonizma” što pokazuje u kakvom je stanju društvo i koliko su veliki konfrontacije i sukobi”.

“Izbori će se održati u okviru ustavnih rokova jer je očito da sada nema prevelikog raspona i mogućnosti pomicanja unaprijed ili nazad tih izbora. Mi smo u svakom slučaju spremni za njih” – poručio je Josipović.

Po njegovim riječima gospodarske reforme su nužne Hrvatskoj jer bi s njima, kako je rekao “konačno izašli iz ovih sedam gladnih godina koji su devastirale hrvatsko društvo”.

Ocijenivši da je Hrvatska samo naizgled decentralizirana zemlja jer ima gotovo 600 jedinica lokalne samouprave Josipović je rekao da je ona zapravo visoko centralizirana država s obzirom da 90 posto proračunskih prihoda ostaje u središnjoj blagajni dok svega deset posto ide jedinicama lokalne samouprave.

“To treba promijeniti jer Hrvatsku treba urediti na način da puno više ovlasti i sredstava bude na regionalnoj razini. Hrvatsku vidimo kao zemlju s pet do osam regija i naravno da jedna od njih je Istra koja ima svoje gospodarske, povjesne, kulturne i druge posebnosti” – zaključio je Ivo Josipović.

Među gostima osnivačke skupštine istarske organizacije stranke Naprijed Hrvatska-Progresivni savez bio je i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić koji je novinarima potvrdio kako će biti na listi te stranke, ali kao nezavisni zastupnik jer, kako je rekao, u stranke neće više ulaziti pošto mu je dovoljno “jedno ružno iskustvo sa SDP-om”.

“Bilo je to 25 godina uspješnog rada, a onda vas jedan neodgovorni čovjek izbaci iz stranke. No, blizak mi je program koji nude Josipović i Čačić koji se zalažu za decentralizaciju i za jačanje regija, gradova i općina. Sve je to ono što smo u SDP-u promovirali, a što je Milanović napustio jer je odlučio biti veliki, a to znači sve centralizirati”, istaknuo je Linić.

Na pitanje novinara kako komentira Vladin plan za švicarski franak, Linić je ustvrdio kako je malo zbunjen, jer nema informacija po kojem bi se tečaju obavila konverzija. “Velikih efekata za građane u smislu njihovih dugova neće biti premda je određena sigurnost zajamčena jer je euro ekonomski bliži hrvatskom gospodarstvu i neće biti velikih poremećaja. No, dugovi ostaju na tečaju po visokoj razini švicarca” – zaključio je Linić dodajući kako Vlada mora jasno poručiti što će s dugovima građana, kome će i što otpisati- samo socijalnim ugroženima ili i drugima.

“Tih odgovora nemamo, imamo puno nečistih informacija. Najosnovnije je po kojem tečaju, odgovora nema i stoga je teško ocijeniti efekte za građane” – zaključio je Linić dodajući kako je “dobro da se švicarac makne iz hrvatskog financijskog tržišta”.