'IDS mora vratiti uslugu Vasi i HDZ-u, zato neće s SDP-om'

Vijesti 10. ruj 201507:35 > 07:36
Izvor: N1

Gost u Novom danu bio je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.

Potvrđeno je da se Linića ipak istraživalo.

‘Meni je to teško komentirati, jer dokument nisam vidio. Ne bi me čudilo da su Linićevi prijatelji nekako došli u posjed informacija. Represivni aparat u RH je pod direktnom paskom politike. Sjetimo se Bandića. Josipović je pod ‘šinjel’ stavio Bajića i vjerojatno su iz DORH-a htjeli vratiti uslugu. Možda je Josipović izgubio izbore zbog toga. Ja i moja obitelj smo glasali za njega, ali okružio se krivim ljudima’.

Izbori u studenom?

‘Prije svega ono što vrijeđa jest da se do zadnjeg trenutka nije znalo kad će biti izvori. Milanović je valjda mislio iznenaditi političke suparnike. Ne vjerujem da se htjelo izbjeći obljetnicu Vukovara, ali valjda misle da im se uloženo, tu mislim na javni novac, može vratiti’.

Kome će Istra dati svoj glas i zašto?

‘Istra će glas dati lijevom centru. HDZ je prisutan samo u fragmentima. Mi kao istarski demokrati izlazimo s Nezavisnom listom Stipe Petrine i s još dosta nezavisnih lista. Idemo u svim izbornim jedinicama. Nositelji lista će biti prepoznatljivi, a bit će i nekih iznenađenja. Očekujemo da bi se u Rijeci i Istri mogli boriti za drugi mandat.

Istrom se vlada kroz broj zaposlenika u javnoj upravi. Tamo je 5.000 zaposlenika. Ne možete dobiti posao ako niste član partije. Istra raspolaže s tri milijarde kuna a izvuklo se 15 milijuna kuna. Svi su odgovorni: i Bajić, i Vlada i Josipović. Svi su sve znali, ali nisu djelovali’.

Zašto IDS na izbore ne izlazi u koaliciji sa SDP-om?

‘Iz razloga jer im je HDZ na lokalnim izborima silno pomogao. Vaso Brkić je deset dana boravio tada u Istri, a IDS će to morati vratiti. IDS neće ući u novu vladajaću koaliciju, ali bit će tiha suradnja s HDZ-om kao i za vrijeme Sanadera.

Milanović je izjavio kako je Vlada posebno gradila ceste i bolnice u Istri?

‘Treba biti pošten i priznati da se uložilo 2 i pol milijardi kuna u Istru za vrijeme ove Vlade. Ali treba priznati i da prva rata na naplatu stiže u 4. mjesecu 2018. godine, a to će dočekati neku novu vladu. No Istra uz Zagreb i Rijeku najviše uplaćuje u državni proračun’.

Treba li ipak pohvaliti Vladu da je imala hrabrosti bankama uzeti novac koji je dužnike kredita u francima gotovo uništio?

‘Parlament će nadam se podržati ovu metodu. Ovo je zakašnjelo rješenje i apeliram da Vlada pokuša riješiti i problem Raiffeisen zadruga jer je to čisti kriminal i ti ljudi su u još težoj poziciji. Vidim dijele i bonove umirovljenicima, vaučere za struju no bojim se da je to velika obmana. Svi ćemo mi to platiti’.

Što će odlučiti ove izbore?

‘Volio bih kad bi pobijedila istina i da se počnemo služiti pravim podacima. Hrvatska je socijalno razorena. 100.000 mladih je napustilo Hrvatsku. To su naše izbjeglice. Nisam čuo da je Vlada njima kao migrantima ponudila posao. Ovaj rast kojim se Vlada hvali je najmanji u Europi, čak i Grčka ima veći. Izvoz je porastao zbog oporavka Njemačke.

Danas se teže živi, kriminala po javnim upravama je još i više nego pred 4 godine. Nadam se da ovi u Vladi ipak ne kradu kao prethodnici’, zaključio je Kajin.