Milanović: Rezultati se vide i pred nama su najbolje godine

Vijesti 10. ruj 201517:42 > 17:51
Marko Jurinec/PIXSELL

"Rezultati se vide i pred nama su najbolje godine", rekao je u četvrtak predsjednik Vlade Zoran Milanović govoreći o stanju u gospodarstvu na otvaranju 23. zagorskog gospodarskog zbora u Krapini.

Gospodarska izložba održava se u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, a ove godine sudjeluje 268 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, što je najveći broj izlagača do sada.

“Prije godinu dana ovdje se već govorilo o podacima koji su odskakali od državnog prosjeka. Život ovdje napreduje, stvari idu na bolje, gospodarstvo napreduje”, rekao je Milanović.

Podsjetio je da je Hrvatska imala gospodarski rast i 2006. i 2007. godine, ali je to tada “bilo na temelju potrošnje tuđeg novca i kupovine tuđe robe”.

Milanović je rekao kako ga vesele sadašnje brojke. “U njihovom temelju je nešto staro što ste imali prije dosta godina – proizvodnja, kreacija, težnja za stalnim usavršavanjem i napretkom, natjecanjem s najboljima, zapadnom Europom. Moderni Hrvat i Hrvatica su kreativni i ne prebacuju svoje probleme na druge”, kazao je.

Premijer je rekao i kako Zagorje i sjeverna Hrvatska idu naprijed i rastu, Dalmacija i obala zbog dobrih ulaganja imaju kvalitetniju uslugu i zarađuju više, ali je Slavoniji i istočnoj Hrvatskoj teže i moramo biti solidarni.

“Godinu dana je prošlo i rezultati se vide. Idemo naprijed i pred nama su najbolje godine kao nacije i zajednice od 4,5 milijuna ljudi. Da bi mala zajednica bila uspješna mora biti otvorena, znatiželjna i okretati se prema svijetu”, rekao je predsjednik Vlade te istaknuo i kako ćemo jednog dana morati ući u eurozonu, ali ćemo to pokušati napraviti u trenutku kada to nama bude odgovaralo.

Inače, trodnevni Zagorski gospodarski zbor u Krapini godišnje je mjesto okupljanja gospodarstvenika i obrtnika u Zagorju. Organizatori su Županijska komora Krapina i Radio Kaj u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije, Krapinsko-zagorskom županijom i gradom Krapinom. Partner ovogodišnjeg sajma je Koprivničko-križevačka županija, a pokrovitelji Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo gospodarstva.