Stiže novi namet za iznajmljivače stanova i apartmana

Vijesti 11. ruj 201508:25 > 08:28
N1

Iznajmljivači stanova i apartmana više neće moći iznajmiti svoj prostor, a da ne pokažu da posjeduju energetski certifikat. Cijena njegove izrade kreće se od 900 do 2500 kuna, a kazne za one koji ga neće imati od 5 do 30 tisuća kuna.

Apartmani i stanovi od iduće se godine neće moći iznajmljivati bez energetskog certifikata, koji će vlasnici morati dati na uvid gostu ili podstanaru. Neovisno o tome iznajmljuju li nekretninu na jedan dan ili na pet godina. “Gost koji dođe na dan dva ne sudjeluje izravno u troškovima, u režijama i drugom pa mu taj certifikat ništa ne znači. Za razliku od onoga tko stan iznajmljuje na duže vrijeme”, prokomentirala je Antonia Dobrota, voditeljica Zajednice iznajmljivača.

Kazne od 5 do 30 tisuća kuna

Vlasnici apartmana se protive novom nametu, no za one koji iznajmljuju na dulje vrijeme i nije tako loš. Naime, stručnjaci za nekretnine kažu kako će taj certifikat pomoći pri iznajmljivanju jer govori o tome koliko njihova nekretnina troši i koliko će onaj tko želi živjeti u toj nekretnini morati izdvajati za režije.

Zakon na snagu stupa 1. siječnja 2016. Do tada, svi će najmodavci morati zatražiti usluge ovlaštenih certifikatora, a njihove cijene kreću se od 900 do 2500 kuna, piše HRT.

Nepoštivanje zakona, država će naplaćivati kaznama koje će iznositi od pet do 30 tisuća kuna.