Josipović: Linića je policija protuzakonito obrađivala

Vijesti 14. ruj 201508:34 > 08:42
N1

Gost emisije Novi dan na N1 Televiziji bio je bivši predsjednik RH i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Ivo Josipović.

Kampanja još nije počela, no čini se kako je, barem za sada, riječ o najvećoj kupovini birača u povijesti hrvatskih izbora?

“Naravno, treba znati da je jedan dio legitimnog političkog procesa da se utječe na birače nekim pozitivnim odlukama, ali to je prilika i za oporbu da kritizira i da propituje radi li se o legitimnim potezima”

Evo primjera: konverzija švicaraca, vaučeri za usisavače, perilice i frižidere, socijalne naknade za struju, a najdalje je otišao Živi zid koji obećava svojim biračima 5 tisuća eura?

“To je granica legitimnosti koju možemo definirati kao ona točka u kojoj mjere proizvode trajne i ozbiljne negativne učinke za državu i ekonomiju. Bojim se da smo blizu toga i moramo se pitati zašto Vlada neke od tih mjera nije provela ranije. Riječ je o problemima koje valja riješiti i koje treba riješiti, ali ovo kako se sada to čini nije dobro, mislim da su upozorenja HNB-a ozbiljna. Da rješenje, ali je pitanje gdje je granica”

Hoće li i može li Vlada dobiti rat s bankama?

“Riječ je o procesu koji je ozbiljan. Koliko god banke bile nepopularne, one su krvotog gospodarstva i dio politike, a važne su i za građane. Destabilizacija banaka nije poželjna. Treba poslušati što HNB kaže, ali ne smijemo dopustiti da teret novih troškova snose samo građani.

Kada je Vlada izašla s rješenjem, teško je odustati. Neodgovorno je da se ulazi u velike projekte, ali se nije jasno predočila računica”

“Ovakvom politikom ćemo kad-tad udariti glavom u zid”

Očekujete li da se Vlada povuče pod pritiscima EK i EU?

“Podržavam Vladu da procjeni što je moguće i donese pravu odluku. Moja podržka Vladi – učinite sve što možete da pomognete građanima. Vlada je u pravu, ne bi trebala samo tako odustati samo zato što netko ružno gleda na taj prijedlog.

Ako bih se ja uvjerio da je računica ispravna, kao saborski zastupnik bih dao glas za to. Ipak, ja bih ovakve mjere napravio na početku mandata i onda ove drame ne bi uopće bilo. Ja nisam sudjelovao u procesima pregovora, ali da je trebalo predugo vremena da se Vlada odluči, to je istina”

Zašto se nije realizirala kolicija sa IDS-om?

“Još radimo na tome. Danas naši tajnici u Puli razgovaraju. Moramo izračunati da li ta opcije, koje su bliske, može dovesti do nečeg većeg. IDS kalkulira da može osvojiti tri mjesta”

Prema nekim anketama trebali biste u 3. izbornoj jedinici osvojiti 2 mandata. Koliki bi bio vaš cilj?

“Očekujemo da ćemo biti faktor bez kojeg će teško biti formirati Vladu – želimo da Vlada bude usmjerena progresivno, socijalno. Mi ćemo kad-tad ovakvom politikom udariti glavom u zid. Ovakvu politiku više ne možemo voditi”

“Nema tog političkog cilja zbog kojeg bi ja podupro lažne optužbe”

Vaš intervju u Večernjem listu izazvao je niz komentara. Jeste li njime otvorili vrata za koaliciju sa HDZ-om i Karamarkom?

“Kad sam čitao neke od tektova, to je zastrašujuće, jedan oblik goebelsovštine. Tko god je pročitao taj intervju, vidio je da se radi o oštroj kritici Karamarka. Zastrašujuća je moralna dimenzija nekih od tih tekstova, koji su doslovno izmišljali dijelove tekstova. Nema tog političkog cilja zbog kojeg bi ja podupro neke lažne optužbe.

Jesu li sva sredstva u politici dozvoljena? Ja mislim da nisu i po tome se razlikujem od ove ostale družine”

Smijete li kao bivši predsjednik iznositi svoja saznjanja o dokumentima koje ste vidjeli?

“Naravno da smijem, osim ako se radi o dokumentima koji su tajni, a ovi dokumenti nisu tajni. Ja sam taj dokument pogledao, nisam ga niti uzimao”

Što ako u nekom drugom intervjuu budete upitani za neko drugo ime s tog popisa?

“To je veliki popis, ne sjećam se cijele liste. Karamarko mi je ostao u sjećanju, kao i neka imena koja su me iznenadila. Moralna je dužnost svakoga da skine lažne optužbe s bilo koga, ali nikada ne bih rekao da je netko bio na tom popisu”

Je li na popisu netko od vaših bliskih suradnika?

“Ne. Bila je jedna od osoba koja je bila u jednom od savjeta, ali budući da taj savjet nema izvršnu funkciju nije bilo potrebe intervenirati”

Je li na popisu Josip Kregar?

“Josip Kregar nije bio na popisu koji sam ja vidio”

“Nema šanse za koaliciju s Karamarkom”

Smatrate li da se opet treba otvoriti pitanje lustracije?

“Lustracija nije dobra – oni koji su se ogriješili o zakon moraju odgovarati. Ali, da se nakon toliko godina ide u lustraciju, to je otvaranje ozbiljnih i štetnih procesa. Bit će puno lažnih optužbi i štetnih procesa. Danas je ključni problem za Hrvatsku kako riješiti oko 50 milijardi kuna duga – o tome danas nitko ne govori. Dva čelnika najvećih stranaka se prepucavaju tko je Djed Mraz, a tko starac. Hrvatsku budućnost će odrediti jesmo li u stanju postaviti gospodarstvo na način da riješimo gospodarske probleme”

Postoji li ikakva šansa za predizbornu, ili postizbornu, koaliciju s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom?

“Mi smo toliko različiti u politici, i toliko različito vidimo Hrvatsku, da je potpuno nezamislivo da uđemo u bilo kakvu koaliciju s HDZ-om”

Kako vidite stanje u Hrvatskoj u kojem premijer vodi kampanju u kojoj su ekonomske stvari, socijalne naknade posljednji potezi koje povlači Vlada? Može li se time osvojiti izbore?

“Ne bih prejudicirao, za mjesec ili dva ćemo vidjeti. Sumnjam da je moguće bilo kakvim potezima učiniti velike pomake. Građani nisu retardirani, građani razumiju što se događa. Jasno tvrdim – da je Vlada od početka mandata prihvatila mjere protiv dužničke krize, danas bi problem građana bio mnogo manji. Svatko razuman će pitati – zašto to prije niste napravili?”

Smatrate li da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović djelomično vodi kampanju HDZ-a?

“Predsjednica Republike je nestranačka osoba, ali nije lobotomirana od svojih političkih opredjeljenja. Važno je da ne prijeđe granicu, a mislim da u ovom trenutku nije prešla tu granicu. Svi mi imamo ograničenja i uvjerenja.

Vlada, kada je preuzela dužnost, mi smo gospodarski bili visoko. U 4 godine smo pali do dna i zadnjih par mjeseci smo se vratili negdje na sredinu. Analiza uspjeha Vlade se treba analizirati na način da se uspoređuju brojke na dan kada je Vlada stupila na dužnost i danas. Bilo bi fer i korektno da se analizira što su bila obećanja iz Plana 21 i koliko su se ona ostvarila”

S Milanovićem pričao prije 2 mjeseca, s Karamarkom prije 2 godine

Kada ste posljednji put razgovarali s premijerom Milanovićem?

“Sreli smo se na Sveučilištu, sjedili smo jedan do drugoga i razmijenili smo par riječi. To je bilo prije otprilike dva mjeseca. Između Milanovića i mene nema nikakve zle krvi, barem se nadam, oni jednostavno vode jednu krivu politiku. S Karamrakom sam zadnji put razgovarao prije više od dvije godine”

Slavko Linić optužuje Milanovića da je pokrenuo proces protiv njega. Vjerujete li mu?

“Kada je prvi put izašao s optužbama, ja sam išao provjeriti i tražio sam izvješće je li SOA postupala protiv Linića. SOA nije postupala ni na koji način prema Liniću. Tada sam još rekao – kao predsjednik nisam imao pravo provjeriti je li policija to činila, a sada su dokumenti pokazali da je policija to činila. Protuzakonito su ga obrađivali. Nedvojbeno je da su radnje koje su poduzimale došle u sferu izvida i morao se obavijestiti DORH. Ne mogu procijeniti jesu li u podacima policije postojale osnove sumnje da bi se postupalo. Očito je bilo nekih neistinitih izjava u javnosti i to treba preispitati”

Kakav je odnos Vlade prema vama?

“Nikakav”

Bili ste u Meksiku – pokrenula se zanimljiva tema oko utjecaja novca na rad Vlade?

“Pozvan sam na prestižnu konferenciju i iznesena iskustva su zaista zanimljiva. Bilo je zastrašujućih primjera kako legalan, ili ilegalan novac, utječe na političke procese. U puno ljepšem omotu su se problemi pokazali i u nekim europskim zemljama, pa i mi imamo takve probleme. Mi smo to riješili kroz zakon koji ograničava količinu novca u predizbornim kampanjama, ali znamo da se neki toga baš i ne drže, nemamo toliko učinkovite mehanizme kojima bi se to kontroliralo”