Austrijsko ministarstvo za N1: Radi se o nepoštenoj akciji

Vijesti 14. ruj 201518:23 > 18:23
Izvor: REUTERS

N1 je pitao austrijsko ministarsvo financija je li točno da je austrijski ministar financija prijedlog hrvatske vlade o konverziji kredita u francima nazvao nacionalističkim pristupom. N1 eskluzivno donosi priopćenje austrijskog ministarstva financija

“Da je austrijski ministar financija koristio termin ‘nacionalistički pristup’ za postupke hrvatske vlade kada je u pitanju prijedlog hrvatskog zakona o konverziji švicarskih franaka u eure nam nije poznato. Ministar je odgovorio na pitanje u Luksemburgu i rekao da se radi o “nepoštenoj akciji” i potvrdio da je Austrija napisala pismo kako bi dobila odgovore o planiranom postupku hrvatske Vlade.

Ministar financija Schelling kritizirao je prijedlog jer ima izravan negativan utjecaj na austrijske banke koje djeluju u Hrvatskoj. Naš odgovor je logičan i razumljiv. Uvjereni smo da bi prvo trebalo stupiti u kontakt sa zemljama i organizacijama koje su pogođene tim prijedlogom, prije nego što hrvatska vlada poduzme daljnje korake. Treba doći do rješenja, ali smo za to da se do njega dođe putem razgovora. O tome smo obavijestili i Europsku središnju banku i Europsku komisiju”, stoji u odgovoru N1 iz austrijskog ministarstva financija.

Podsjećamo, hrvatski mediji prenijeli su da je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling kritizirao u petak u Luxembourgu prijedlog hrvatskog zakona o konverziji kredita iz švicarskog franka u eure, kazavši da se “radi o nacionalističkom pristupu”, koji je problematičan iz europske perspektive.

“Riječ je o čisto nacionalističkom pristupu”, rekao je Schelling, prenosi austrijska novinska agencija APA.

U Luxembourgu se u petak i subotu održavao neformalni sastananak ministara financija zemalja članica EU-a.

“Mislim da nije moguće naprosto donijeti zakon i reći: postoji problem s tečajem i gubitke moraju snositi samo banke. To nije pošteno”, rekao je.

Austrijski ministar je podsjetio da su Poljska i Mađarska imale isti pristup kao i Hrvatska, ali da su u Poljskoj prihvatili austrijske argumente i ublažili zakon.

Rekao je da sada, kada je hrvatska vlada uputila prijedlog zakona u parlament “treba poduzeti potrebne korake kako se ne bi stvorio presedan”.