Lalovac odgovara kolegi: Poslat ću mu zanimljivo pismo

Vijesti 14. ruj 201519:58 > 22:20
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac rekao je da konverzija kredita u švicarskim francima u eure neće biti problem jer su banke zaradile 3,5 milijardi kuna tečajnih razlika.

“Bitno je da agoniju građana maknemo, sad će nekoga drugoga boljeti glava”, kazao je Lalovac za Novu TV.

Ministar tvrdi da banke nemaju pravnu podlogu za zaustavljanje zakona kojim bi se omogućila konverzija kredita. “Teret će se ravnomjerno rasporediti”, kazao je.

“Trebamo zaštiti svoje građane. Banke, imate još 15 dana da pokažete da su vam klijenti na prvom mjesecu”, upozorio je Lalovac.

Uz to, ministar je u RTL Direktu najavio da će austrijskom kolegi odgovoriti na prozivke te da će mu poslati pismo koće će “biti zanimljivo”.

Također, HNB je najavio za sutra izvješće o posljedicama konverzije.

Ministar financija komentirao je i rebalans proračuna o kojem će Vlada u utorak raspravljati na izvanrednoj sjednici. “300 milijun kuna ići će MZOS-u, Ministarstvu rada 130. milijuna kuna. Deficit će ostati na istoj razini”, zaključio je Lalovac.

Vladin prijedlog izmjene zakona nedavno kritizirao i austrijski ministar financija. N1 je pitao austrijsko ministarsvo financija je li točno da je austrijski ministar financija prijedlog hrvatske vlade o konverziji kredita u francima nazvao nacionalističkim pristupom. N1 eskluzivno donosi priopćenje austrijskog ministarstva financija.

“Da je austrijski ministar financija koristio termin ‘nacionalistički pristup’ za postupke hrvatske vlade kada je u pitanju prijedlog hrvatskog zakona o konverziji švicarskih franaka u eure nam nije poznato. Ministar je odgovorio na pitanje u Luksemburgu i rekao da se radi o “nepoštenoj akciji” i potvrdio da je Austrija napisala pismo kako bi dobila odgovore o planiranom postupku hrvatske Vlade.

Ministar financija Schelling kritizirao je prijedlog jer ima izravan negativan utjecaj na austrijske banke koje djeluju u Hrvatskoj. Naš odgovor je logičan i razumljiv. Uvjereni smo da bi prvo trebalo stupiti u kontakt sa zemljama i organizacijama koje su pogođene tim prijedlogom, prije nego što hrvatska vlada poduzme daljnje korake. Treba doći do rješenja, ali smo za to da se do njega dođe putem razgovora. O tome smo obavijestili i Europsku središnju banku i Europsku komisiju”, stoji u odgovoru N1 iz austrijskog ministarstva financija.

Podsjećamo, hrvatski mediji prenijeli su da je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling kritizirao u petak u Luxembourgu prijedlog hrvatskog zakona o konverziji kredita iz švicarskog franka u eure, kazavši da se “radi o nacionalističkom pristupu”, koji je problematičan iz europske perspektive.