Mornar je lijevo smetalo, faraon ga je poslao među podanike

Vijesti 15. ruj 201508:21 > 08:29
N1

U temi dana emisije "Novi dan" razgovarali smo s čelnikom Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimom Ribićem.

Hoće li početak ili same izbore obilježiti veliki štrajk u školstvu?

“Mislim da hoće. Ovisi o tome što će se događati na strani Vlade”

“Milanović je faraon koji voli samo sebe”

O čemu ćete uopće pregovarati s resrnim ministrom Vedranom Mornarom, koji Vam je javno poručio da vlada nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća?

“On vjerojatno nas zove da nam priopći detaljni uvid u to je proračun iscrpljen njihovim razbacivanjem novca u predizborno vrijeme. Morat ćemo slušati bajke. Žao mi je ministra, nisam ljut na njega. Ministra je faraon poslao među podanike, a faraon nema vremena i ne voli ljude. Faraon je Milanović, podanici su sindikati.

Mi ne tražimo ništa više nego ono što su dobili radnici u zdravstvu. Ako za jedan sustav ima novca, i prosvjetari zaslužuju isto. Mi samo želimo biti ravnopravni. Prosvjeta već godinama stoji vrlo loše s plaćama, prosjećna plaća je niža za oko 200 kuna od prosječne plaće u zemlji, a za vrijeme mandata ove Vlade stvari su se dodatno pogoršale. Sve buja, ali za jadne prosvjetare novca nema.

Uloga sindikata je da se s tim stvarima ne miri. Četiri godine su nas potkopavali, radeći u interesu kapitala, kako bi nas uklonili i kako ne bi bilo nikoga tko bi mogao reći da su ljudi protiv”

Imate li za ovaj štrajk podršku HDZ-a s kojim ste razgovarali jučer?

“Ne znamo, tamo je rečeno da je to još jedan vid loše politike Vlade, da se ne može diskriminirati i tu je stvar prestala. Ja, iskreno, ne bih ni volio da imamo veliku podršku političkih stranaka. Vrijeme je da građani naplate četiri godine mrcvarenja koje su trpili, smanjenja plaća i padanje standarda…. U ove 4 godine imali smo velika smanjivanja plaća, a to je znatno više nego što je padao BDP”

Imali ste priliku vidjeti gospodarski program HDZ-a, ima li u njemu naznaka da bi se mogle povećati plaće u prosvjeti?

“Mi smo ga samo vidjeli kao skup dokumenata, nismo ga mogli pročitati, ali nam je rečeno da ćemo ga vidjeti za 15-20 dana, ali da ni tada program neće biti gotovo. Preporuke instituta će biti gotove tek u prosincu, a HDZ će te preporuke pretvoriti u program ako osvoji vlast. Karamarko nam je rekao da će surađivati sa svima i da neće politiku voditi kao Milanović. Mislim da je to točno. Što se tiče preporuke Instituta, HDZ neće bezrezervno prihvatiti te preporuke, već planira s nama pregovarati o njima.

Mi ne temeljimo nikakvu suradnju u predizbornom vremenu s HDZ-om, niti s SDP-om. Ali, ako HDZ dobije izbore, naravno da ćemo u okviru gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljati o svim relevantnim programima Vlade”

“Mornar je lijevo smetalo u Vladi”

Bude li štrajka, on će se slomiti na djeci. Poruka je to koju Vam je uputio ministar Mornar?

“Ja sažaljevam ministra. On je tamo lijevo smetalo, kao što je i prosvjeta lijevo smetalo Milanoviću. Mornar je pristojan čovjek, ali ja da sam na njegovom mjestu ja to ne bih pričao i dao bih ostavku cijelog Ministarstva. Netko bi trebao povući radikalan potez i sada je pravi trenutak”

Očekujete li da bi zbog predizbornih razloga i kupovine birača Vlada mogla danas izmjenama proračuna ipak pronaći 400 milijuna kuna?

“Ne znam. Neka rade što hoće, a mi ćemo raditi ono što je zadaća svih sindikata. Mi nismo zaspali, radimo punim pogonom, to su uvijek mučne i teške situacije. Svatko može pustiti da ga agresor napadne ili braniti svoju zemlju. Ne mirimo se s nepravdom”

Koliko učitelja i nastavnika bi moglo sudjelovati u štrajku?

“Štrajk će početi najranije 23. rujna, a najkasnije 5. listopada. Datum ćemo odrediti uskoro, možda već sutra i prekosutra. Još ne znam kolika je podrška za štrajk, ali po logici stvari bi trebala biti velika. Mi smo svoj dio posla obavili, dali smo priliku zaposlenicima da se legalno bore za svoja prava”

Za kraj, imate li poruku za premijera Milanovića?

“Poručio bih mu da je on jedna nepogoda za Hrvatsku, da ne voli ljude, već voli samo sebe. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada”