'Teroristi među izbjeglicama? Smiješna vam je teorija'

Vijesti 17. ruj 201507:39 > 07:43
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ksenofobi, desničari i mrzitelji svega što je druge boje kože, vjere i nacionalnosti i bježi u Europu, žive u strahu da se u redovima izbjeglica kriju opaki militanti Islamske države, i upravo tu tvrdnju koriste kao argument za protjerivanje izbjeglica.

Priče o tome da se teroristi prerušeni u izbjeglice pokušavaju uvaliti u Europu stručnjaci su opovrgnuli te ih nazvali desničarskim tlapnjama. Ekstremisti, kao što su to borci ISIS-a, zaista se ne moraju ukrcavati u pretrpane gumene čamce i riskirati smrt kako bi se infiltrirali u Europu, tvrde stručnjaci.

Imaju ISIS-ovci sofisticiranije metode

Iako tvrde kako scenarij nije potpuno nemoguć, tvrde da skupine poput ISIS-a imaju prilike koristiti mnogo sofisticiranije metode da bi se dokopale Europe i izvodile napade, piše AFP.

“To je valjana zabrinutost s jedne strane, ali glavna stvar za zapamtiti je da ISIS za članove ima veliki broj državljana EU s važećim putovnicama koji potencijalno mogu putovati natrag u Europu uobičajenim načinima putovanja”, mišljenja je Matthew Henman iz IHS Jane Centra za terorizam i pobune.

Vodeći u EU za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove u ožujku je kazao kako treba biti pažljiviji na granicama, budući da je u Europu “relativno lako ući kada se pridružiš priljevu izbjeglica.” A s više od 430.000 izbjeglica i migranata koji su dosad prešli Mediteran do Europe, mnogi od njih bježeći od rata u Siriji i Afganistanu, desničarski političari vrlo su spretno iskoristili ove riječi za podupiranje svojih tvrdnji.

Ipak, sve su to zapravo puste priče za zastrašivanje.

“U ovom trenutku nema nikakvih naznaka da se džihadisti nalaze među izbjeglicama”, kazao je francuski obavještajac koji nije htio biti imenovan.

“Istina je da džihadisti sve češće koriste kopnene rute kako bi izbjegli praćenje, no s druge strane oni imaju novca da u Europu uđu i na druge načine, a ne da riskiraju na vrlo nesigurnim i po život opasnim izbjegličkim rutama.”

Desničarski političari strah koriste kao argument za “barikadiranje Europe”

Alain Chouet, bivši šef francuske obavještajne agencije rekao je da prijetnja džihadistima koji su prerušeni u izbjeglice “ne drži vodu” te dodao da za mrežu nema smisla da poduzima takve rizike.

“Kad bi Islamska država gubila tlo pod nogama i poželjela pokrenuti međunarodnu terorističku ofenzivu, ne bi to napravila šaljući svoje vojnike među izbjeglice: trebalo bi im mjesec dana da stignu, s 50 posto šanse za utapanje”, objasnio je Chouet.

Eric Denece iz Francuskog centra za istraživanja i obavještajne aktivnosti također se protivi isticanju prijetnje od prikrivenih džihadista, koje anti-imigrantske stranke mogu koristiti u svrhu “zatvaranja Europe.”, piše Index.hr.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Marko Mrkonjic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL