Milanovićev otac dobio sud, Josić mora platiti za klevetu

Vijesti 16. lis 201512:36 > 12:38
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Općinski kazneni sud u Zagrebu u petak je nepravomoćno presudio da je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić oklevetao Stipu Milanovića, oca premijera Zorana Milanovića, u prošlogodišnjem nastupu u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'.

Zbog toga mu mora isplatiti 7000 kuna, kao i sudske troškove te objavu pravomoćne presude u istoj emisiji.

Presuda je uslijedila nakon propalog pokušaja mirenja pred sutkinjom Općinskog kaznenog suda Natalijom Glumičić Šćekić i Josićevog priznanja da je oklevetao Stipu Milanovića. Josić je pritom tužitelju ponudio i ispriku rekavši da nije provjerio informacije koje je javno izrekao.

Josić je u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, u svibnju prošle godine, rekao da je Stipe Milanović bio ‘veleposlanik u Parizu kad su tamo ubili Brunu Bušića, a da ništa o tome nije znao. To je kao da pitate Vukovarce koji su bili u ratu u Vukovaru, a da poslije neće pokazati gdje su grobovi pobijenih. U Hrvatskoj neće biti napretka dok se jednom ne raščiste neke stvari. Lustracija se mora napraviti’, naglasio je Josić i govoreći o tome dodao ‘kakav otac, takav sin’.

Kako je istaknuto u obrazloženju presude, sud je neosporno utvrdio da je Josić iznio lažnu informaciju koja je bila dostupna široj javnosti. Josiću je sud kao olakotnu okolnost uzeto priznanje krivice i spremnost na ispriku, ali i raniju neosuđivanost te činjenicu da je časnik HV-a, sudionik Domovinskog rata i otac četvoro djece.

Sutkinja je naglasila da je izrečena novčana kazna dosuđena na temelju procjene 35 Josićevih dnevnih dohodaka te da u slučaju neisplate novčane kazne u zakonski predviđenom roku slijedi prisilna naplata, rad za opće dobro ili zatvorska kazna.

Josić nije došao na izricanje presude, a Milanovićev odvjetnik Petar Pavković najavio je da će razmotriti mogućnost žalbe na nepravomoćnu presudu. ‘Smatramo da izrečena visina novčane kazna nije adekvatna mjera za discipliniranje Tomislava Josića koji sebe naziva javnim djelatnikom. On je pokušao relativizirati težinu svog ataka tako što je rekao da nije bio upućen i nije provjerio informacije, ali je itekako bio svjestan činjenice da su tvrdnje koje je iznosio neistinite, odnosno lažne’, kazao je Pavković.