Sanader se opet nije pojavio, suđenje za Planinsku odgođeno

Vijesti 04. stu 201413:00 > 13:04
Izvor: Cropix/Boris Kovačev

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska ponovno je odgođeno zbog njegova zdravstvenog stanja, a nova je rasprava zakazana za 16. prosinca.

Sutkinja Jasna Smiljanić kazala je da je nalog za dovođenje Sanadera iz zatvora u Remetincu povučen s obzirom da je njegova braniteljica Jadranka Sloković zatražila odgodu i zahtjev potkrijepila medicinskom dokumentacijom.

Sudsko-medicinsko vještakinja Mirjana Jambrek Gostović, koja je pregledala dokumentaciju, kazala je da Sanader nije raspravno sposoban te da njegovo stanje nakon tzv. elektrokonverzije zahtjeva dodatno praćenje do mjesec i pol dana. Toliko će, kazala je vještakinja specijalizirana za kardiologiju i internu medicinu, potrajati očekivana Sanaderova nesposobnost pod uvjetom da ne bude pogoršanja.

Sanader od ranije ima srčane probleme, a u posljednjih mjesec dana stanje mu se pogoršalo pa je nekoliko dana proveo i u bolnici. Elektrokonverzijom mu je nepravilni srčani ritam vraćen u normalu, ali njegovo stanje stalno treba pratiti EKG-om. Vještakinja je kazala da mu srčane probleme otežavaju i povećani krvni tlak, masnoće u krvi te gastritis.

U slučaju Planinska bivšem premijeru se sudi zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Priču o Sanaderovom milijunskom mitu, koje mu je odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu.

Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.