Milošević: Milanoviću, brate, šaraj negdje drugdje

Vijesti 28. lis 201513:58 > 14:06
N1

Idi brate, šaraj negdje drugdje, poručio je premijeru Zoranu Milanoviću koordinator HDZ-ovih ekonomskih odbora Domagoj Ivan Milošević, prozivajući ga da je netočno, kao poboljšanje poslovanja u državi prikazao napredak Hrvatske na ljestvici Svjetske banke, ističući da je riječ o primjeni nove metodologije te banke.

“Kamo sreće se da su se stvarno uvjeti poslovanja u Hrvatskoj tako promijenili. Nažalost, promijenila se isključivo metodologija Svjetske banke”, rekao je Milošević na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Svjetska banka u svom je izvješću “Doing Business 2016.” Hrvatsku je po uvjetima poslovanja svrstala na 40. mjesto među ukupno 189 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, na što je premijer Milanović ocijenio kako to pokazuje da je Hrvatska dobro mjesto za poslovanje, a uz to i da je ostala socijalna država. 

Milošević je pak naglasio kako se jednako tako promijenila i metodologija obračuna izvoza, pa Hrvatska ulaskom u EU bilježi nevjerojatne količine robe u izvozu, a nažalost tu robu ne proizvodi. Vrhunac je, kaže, izvoz banana.

A kad bi i bili točni podaci Svjetske banke, postavlja se logično pitanje zašto se poduzetnici žale da je i dalje u Hrvatskoj teško poslovati zbog potpune nepredvidivosti zakona i poreza, zašto u četiri godine nema ni jedne strateške investicije, a vidimo da u proteklih godinu dana investicije u Hrvatskoj i padaju”, kazao je.

Milošević se osvrnuo i na Milanovićeve riječi da je Hrvatska danas poduzetna, poslovna i socijalna država, istaknuvši kako možda i jest socijalna država “za tisuće SDP-ovaca koji su zaposleni u javnom sektoru proteklih godina”.

E, pa, stvarno, dosta više Milanoviću!

“A Milanović neka pita što o njegovoj socijalnoj državi i njegovom upravljanju zemljom misli 320 tisuća blokiranih, roditelji stotinjak tisuća onih koji su se iselili iz Hrvatske te 280 tisuća nezaposlenih”, istaknuo je. Milanovića je prozvao i da je svima onima “koji imaju sreće da i dalje imaju zaposlenje u Hrvatskoj” u protekle četiri godine darovao preko deset tisuća eura novog duga.
E, pa, stvarno, dosta više Milanoviću! Idi brate, šaraj negdje drugdje!”, poručio je Milošević premijeru, aludirajući na njegovu nedavnu poruku srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću da izbjeglice ne šalju samo na hrvatsku granicu, već i u Mađarsku ili Rumunjsku.
Na primjedbu novinara kako je točno da je promijenjena metodologija izračuna Svjetske banke, ali da je po njoj Hrvatska napredovala i u prošloj godini, Milošević odgovara da se napredak u prošloj godini i morao dogoditi zbog ulaska u EU. “Posljedice ulaska u EU vidjele bi se po svakoj metodologiji i za to je najbitnije pitati poduzetnike i obrtnike kako se poslovalo u protekle četiri godine i svi će vam reći da je danas teže poslovati nego prije četiri godine”, zaključio je.