ZFF donosi novost: 'Making of', spoj dokumentarnog i igranog

Vijesti 01. stu 201510:03 > 10:07
Davor Visnjic/PIXSELL

Uz novi termin održavanja, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi još jednu novost - dokumentarni filmovi više se ne prikazuju u natjecateljskom programu s igranima, već kroz druge programe, među kojima je i novi, "Making Of" s filmovima koji otkrivaju što se sve događalo tijekom snimanja 'iza kamera' nekih od najvažnijih filmskih djela.

Po riječima direktora festivala Borisa T. Matića, kako se ZFF većinom počeo percipirati kao festival igranog filma, odlučeno je da se dokumentarci prikazuju u drugim programima, pa ljubitelji tog filmskog žanra za njih neće biti uskraćeni.

Tako je nastao program “Making Of”, s izborom filmova koji su najčešće nastajali paralelno sa snimanjem pojedinih filmova, prikazujući drugu, manje romantičnu stranu filmskog posla, koja nekima nije smetala da naprave nagrađivana remek-djela, dok je drugima bila pogubna.

Među njima je “Izgubljeni u La Manchi”, koji kroz naraciju Jeffa Bridgesa prikazuje neuspješni pokušaj Terryja Gilliama da snimi adaptaciju “Don Quijotea”, otkrivajući “krhku prirodu filmskog stvaralaštva stvarajući pritom portret ludila i plemenitosti kreativnog duha”.

“Ono što je počelo kao još jedan film o snimanju filma, ubrzo se pretvorilo u napeto bilježenje nezadržive katastrofe. Ozljede kralježnice, međusobni konflikti, nenadane oluje i poplave srušile su se na ekipu filma poput lavine te se čitav pothvat ubrzo pretvorio u borbu s vjetrenjačama”, ističe se u najavi tog programa.

Kako je na zahtjev samog redatelja na setu bila kamera nezavisnog filmskog dvojca Fultona i Pepea, cijela je kalvarija ostala zabilježena za povijest, a Gilliam je pristao tijekom cijelog trajanja snimanja biti ozvučen bežičnim mikrofonom.

Pozadinu kultnog filma “Fitzcarraldo” Wernera Herzoga prikazuje dokumentarac “Teret snova” Lesa Blanka. S obzirom na niz opasnih i nevjerojatnih prepreka s kojima se suočila filmska ekipa, snimanje “Fitzcarralda” daleko od civilizacije, u džunglama Južne Amerike, ostalo je zapamćeno kao jedno od najzanimljivijih u povijesti filmske produkcije.

Herzog je želio snimiti film bez specijalnih efekata, što se pokazalo osobito zahtjevnim u sceni u kojoj stotine Indijanaca preko malene planine vuku parni brod težak 320 tona.

“Spreman žrtvovati sve kako bi ostvario svoju viziju, Herzog počinje nalikovati na naslovnog junaka svog filma opsjednutog nerealnom idejom o opernoj kući usred džungle, a sve to hvata kamera Lesa Blanka. Rezultat je nevjerojatan zapis procesa filmskog stvaralaštva i jedinstveni uvid u opsesivnu misiju jednog od najneustrašivijih redatelja našeg vremena”, napominje se. 

Iza kamera “Otela” “E.T.-a”, “Bitke na Neretvi”, “Karaule”

U sklopu obilježavanja stote obljetnice rođenja Orsona Wellesa prikazat će se njegov posljednji dovršeni film “Snimajući Otela”, kojim se prisjeća stvaranja svog nagrađivanog, ali i problematičnog filma “Otelo” iz 1952.

Kako nije imao dovoljno novaca za produkciju tog projekta, Welles ga je sakupljao glumeći u drugim filmovima, zbog čega se snimanje “Otela” ponekad zaustavljalo na nekoliko mjeseci te je u konačnici trajalo tri godine. Iako je njegov nastanak obilježen teškoćama, na festivalu u Cannesu osvojio je Zlatnu palmu.

Dokumentarac o nastanku tog filma bio je zamišljen kao prvi dio serijala o nastanku Wellesovih filmova, no koncept nije zaživio jer on nikada nije dovršio drugi dio koji se bavio njegovim “Procesom”.

“Making Of” donosi i američki film “Iza kamere: ET” Laurenta Bouzereaua, s originalnim snimkama sa seta i izbrisanim scenama, a sastoji se od intervjua s filmskom ekipom, redateljem Stevenom Spielbergom, koproducenticom Kathleen Kennedy, dizajnerom zvuka Benom Burttom, skladateljem Johnom Williamsom. Bouzereau je i autor dokumentaraca o snimanju “Američkih grafita”, “Ralja”, “Specijalnog izvještaja”, “Terminala”.

Bit će tu i polusatni film novinarske ekipe RTV Zagreb iz 1968., o snimanju Bulajićeve “Bitke na Neretvi”, koja je ušla u povijest kao najveći filmski spektakl bivše države, nazivan “filmom nad filmovima“.

Redatelj Veljko Bulajić uhvaćen je u trenucima dok je snimao govor četničkog vojvode (O. Welles), miner Vlado (Yul Bryner) objašnjavao je Titovu taktiku pri prelasku rijeke, no reportere je najviše zanimalo kako vrijeme krate statisti, regruti JNA i kako na snimanje gledaju svjedoci prave bitke na Neretvi.

Program donosi i rijetko prikazivani “Deseti film” Igora Mirkovića, duhoviti prikaz dogodovština tijekom trogodišnjeg nastanka filma “Karaula” Rajka Grlića, kojemu je to deseti film. Mirković je bio član ekipe koja je radila na “Karauli”, dobivši tako neograničen uvid u nastanak filma o skupini ročnika na jugoslavensko-albanskoj granici.