Žestok sukob između Lorencina i Dobroslavića oko Kupara

Vijesti 03. stu 201507:01 > 07:03
Dusko Marusic/PIXSELL

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić demantirao je ministra turizma Darka Lorencina rekavši kako i dalje stoji pri tvrdnji da mu je čudno zašto je Vladi trebalo četiri godine da završi postupak koncesioniranja Kupara koji je započela prijašnja Vlada.

Istaknuo je kako je lako provjeriti izradu katastarske izmjere te koncepta koncesioniranja Kupara.

Naime, Dobroslavić je u četvrtak komentirajući odluku Vlade o prihvaćanju ponude Avenue grupe za realizaciju turističkoga razvojnog projekta Kupara rekao kako pozdravlja dolazak koncesionara, no istaknuo kako se čudi zašto je Vladi trebalo četiri godine da završi projekt koji je započela prijašnja Vlada, koja je dovršila postupak katastarske nove izmjere i počela postupak koncesioniranja

Ministar turizma Darko Lorencin na to je odgovorio u petak priopćenjem ističući među ostalim kako je ova Vlada projekt Kupara privela kraju u nepune dvije godine, za razliku od HDZ-ovih vlada koje u osam godina nisu napravile ništa. Lorencin je klasificirao Dobroslavićeve tvrdnje o ‘dovršetku postupka katastarske nove izmjere i početka postupka koncesioniranja’ kao potpuno netočne, te dodao kako ‘od kada je on preuzeo ministarsku funkciju u ožujku 2013., projekt Kupari je slovio kao gotov, ali nije bila napravljena niti katastarska izmjera, kamo li postojao katastar, a pogotovo zemljišne knjige koje je pri Općinskom sudu tek trebalo formirati’.

Dodao je i da u to vrijeme nije bilo moguće da se kompletna koncesija dodijeli na 99 godina te da nisu postojale ni smjernice za izradu Urbanističkog plana uređenja.

Na sve to u ponedjeljak je reagirao Dobroslavić priopćenjem u kojem je naveo kako stoji pri svojim tvrdnjama te kako je ”lako provjeriti da je tvrtka Geodetski zavod iz Splita izradila novu katastarsku izmjeru Kupara i predala je, još u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, naručitelju – Državnom geodetskom zavodu, za daljnji postupak Javne rasprave”.

Župan dubrovačko-neretvanski piše i kako je također lako provjeriti da su ” Pravni fakultet iz Rijeke i državna agencija Audio bili izradili koncept koncesioniranja Kupara koji je mogla koristiti (vjerujem i koristila) i ova Vlada”, te podsjeća kako je Ministarstvo turizma raspisivanje koncesije za Kupare još krajem 2012. godine najavljivalo za proljeće 2013., nakon čega su uslijedile brojne nove najave sve do kraja 2015. godine.

Dobroslavić u svom dopisu ističe i kako ga nije začudila odluka Vlade da isključi Županiju iz Povjerenstva za provedbu postupka koncesioniranja Kupara, jer je ”takav odnos Vlada imala prema svim županijama”.

”S ovom Vladom ne može nitko mirno spavati, kao što to sugerira gosp. Lorencin, a pogotovo ne glede zakonitosti rada i usklađenosti propisa s Ustavom RH. Sjetimo se brojnih Vladinih akata koje je oborio Ustavni sud, među njima i odredbe Zakona o izmjeni Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Također podsjećam na nezakonitosti i druge propuste u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, zbog čega je taj bučno najavljivani projekt doživio fijasko”, navodi u priopćenju župan Dobroslavić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.