Pomoć u prihvatu izbjeglica ponudile nam samo 4 članice EU-a

Vijesti 04. stu 201515:42 > 15:45
Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatskoj su dosad četiri zemlje članice Europske unije ponudile pomoć u organizaciji prihvata migranata i izbjeglica.

Njemačka, Austrija, Luksemburg i Velika Britanija odazvale su se na poziv za međunarodnu pomoć u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Prema podacima Europske komisije, Njemačka je, među ostalim, ponudila 50 tisuća pari jednokratnih rukavica, 480 pari gumenih rukavica, 500 pari gumenih čizama i sto deka, Austrija 500 vreća za spavanje, deke, rukavice i kabanice, Luksemburg zaštitne maske i sklopive krevete, a Britanija, među ostalim, i 150 šatora za zimske uvjete.

To je, međutim, još daleko od potreba Hrvatske, čega su svjesni i u Bruxellesu. Osim Hrvatske, mehanizam za civilnu zaštitu aktivirale su i Srbija i Slovenija.

Srbiji, koja je pomoć zatražila mjesec dana prije Hrvatske, različitu opremu ponudile su Austrija, Luksemburg, Mađarska, Britanija i Rumunjska, a Sloveniji, koja je mehanizam aktivirala nekoliko dana prije Hrvatske, dosad su se odazvale Austrija, Češka, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Mađarska, Slovačka i Britanija. Ipak, i Srbiji i Sloveniji na raspolaganju je manje stvari nego što im je potrebno. Iz Komisije stoga poručuju da su povećali iznos kojim će sufinancirati prijevoz ponuđenih stvari do zemalja koje ih trebaju, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.