Dežulović: Miljenko Smoje nije bio svetac

Vijesti 13. stu 201518:09 > 18:12
Draško Momirski

Boris Dežulović predstavio je u četvrtak drugo izdanje knjige "Razgovori sa Smojom" u društvu kolege Feralovca Predraga Lucića te fotoreportera i Smojinog prijatelja Feđe Klarića, koji je slavnog pisca pratio na njegovim putovanjima i potkrepljivao njegove osebujne reportaže fotografijama.

“Kako god smo zadnjih 20 godina svjedočili nekritičkom pljuvanju i gaženju Miljenka Smoje, tako i u zadnje vrijeme svjedočimo njegovoj nekritičkoj adoraciji i beatifikaciji. Bilo bi mi drago da ova knjiga posluži dekonstrukciji tog mita, jer Smoje nije bio ni svetac, niti najbolji pisac svih vremena”, kazao je Dežulović pred punom velikom dvoranom HND-a.

Dežulović je od onih koji su na najgrublji način zanijekali Smoju istakao javnu televiziju za koju je Smoje napisao veličanstvene serije “Malo misto” i “Velo misto”, ali i Hajduk, kojem je pisac posvetio veliki dio opusa. Vijest o Smojinoj smrti prije dvadeset godina ni na koji način nije obilježena u Hajduku, dok je voditelj Dnevnika HRT-a tek promrmljao da je umro pisac Miljenko Smoje.

Prvo izdanje ove knjige pojavilo se u knjižarama 20. kolovoza 2015. i već je doživjelo reizdanje od strane izdavačke kuće Adamić. Knjiga se pojavljuje na 20. obljetnicu smrti velikog Miljenka Smoje te 20 godina nakon posljednjeg velikog razgovora kojeg je dao Borisu Dežuloviću, u Supetru na Braču, tri mjeseca prije smrti.

Bio je predani, multidisciplinarni istraživajč života i najveći živući poznavatelj te neobične pojave. Za svih tih dugih ljetnih sjedeljki smrt je spomenuo samo dvaput: prvog dana, kad e pričao o svom prvom objavljenom novinskom tekstu – osmrtnici za njegovu pokojnu babu – i posljednjeg, kad smo o njoj razgovarali kao jednom od mogućih završetaka, s hrabrom pretpostavkom da možda ipak ima smrti nakon života. Na moje posljednje pitanje, što bi da se ponovo rodi, Smoje je jednostavno odgovorio kako posebnih prohtjeva nema, jer više od toga – da se dakle ponovo rodi – njemu ne treba, niti bi ikada tražio”, stoji u predgovoru knjige.

Više o promociji pogledajte u prilogu Mirele Bačić.