Milanović: Hrvatska zasad neće zatvarati granicu

Vijesti 14. stu 201510:48 > 10:49
N1

Zoran Milanović održao je izvanrednu press konferenciju na kojoj se javnosti obratio zbog stravičnih napada koji su se u petak dogodili u Parizu.

U napadima je, prema dosadašnjim informacijama, poginulo najmanje 153 ljudi, a cijeli svijet je zgrožen dok Francuskoj šalje riječi potpore.

Počinitelji se još ne znaju, ovo predstavlja udar na ljudske vrijednosti. Izražavam solidarnost s velikom francuskom nacijom, imaju punu našu podršku. Zatvaranje i žice neće spriječiti da se ovakve stvari događaju. Hrvatska je na najvišoj razini spremnosti da osiguramo sigurnost svojih građana i normalnost njihovih života. Ovo nije rutinska situacija. Razgovarao sam s predsjednicom. Rekao sam da su sve službe u punoj pripravnosti.

U 12 sati je sjednica za koordinaciju službi na čijem je čelu Ranko Ostojić. Nadam se da nećemo morati odstupati od onoga što radimo već dva mjeseca. Naš je zadatak da štitimo sigurnost, mir i spokoj građana. Tu su i univerzalne humane vrijednosti koje su veće od europskih vrijednosti do kojih nam je također stalo. Radimo sve da saznamo više. U kontaktu smo s Croatia Airlinesom da se osigura trenutni transfer svih hrvatskih građana iz Pariza koji to žele. Budite mirni i spokojni, ali moramo imati širom otovrene oči jer svijet u kojem živimo je grub i nasilan, no Hrvatska je jedna od sigurnijih država”.

Što bi se moralo dogoditi da Hrvatska zatvori granice?

“Ne bih to povezivao u ovom trenutku s tragedijom u Parizu. Jer nešto slično u manjim razmjerima se dogodilo i prije godinu dana kada nije bilo migrantske krize. Problem te kize se mora rješavati u Grčkoj. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo svoje ljude jer nacionalna sigurnost je na prvom mjestu”.

Razmišljate li da zatvorite granice i očekujete li da se pojavi strah od izbjeglica?

“Postoji mogućnost i to je normalna ljudska reakcija, no tome se moramo suprotstaviti. U tako kompleksnim pitanjima u ovom trenutku nema tako jasnog odgovora. Mi sebe možemo zaštiti lakše nego mnogi drugi. U ovom trenutku radimo sve u koordinaciji s našim partnerima. Kaže se nema razloga za paniku, nikad nema razloga za paniku, a ovo nije situacija opasna za Hrvatsku. Mala smo zemlja, biramo riječi, šaljemo poruku ljubavi, rekao sam da su to naša islamska braća. Zašto je opet napadnuta Francuska? To ne znamo. Zasad nema stradalih Hrvata”, zaključio je Milanović.