Amerikanci poklanjaju Hrvatskoj rabljene helikoptere

Vijesti 19. stu 201510:33 > 10:38
Izvor: Ilustracija

Ministarstvo obrane (MORH) potvrdilo je da je stručni tim Oružanih snaga RH, predvođen pukovnikom Michaelom Križancem posjetio SAD te odabrao 16 rabljenih helikoptera tipa OH-58D Kiowa koje će američka vojska donirati našim Oružanim snagama i ratnom zrakoplovstvu te "da je riječ o rabljenim letjelicama koje su u odličnom stanju".

Ti helikopteri nemaju velik broj sati naleta i riječ je o odličnim letjelicama, navode u MORH-u i dodaju da je sada na redu provedba potrebne procedure doniranja helikoptera Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Protuzračnoj obrani.

Letjelice na našem nebu trebale bi se pojaviti iduće godine, nakon procedure primopredaje, a opremljene su modernim sustavima za borbena djelovanja, dodaju u MORH-u. Američki Kongres je još ranije odobrio ovu donaciju Hrvatskoj preuzeti će ih novi ministar obrane nakon formiranja nove hrvatske Vlade.

Prema dostupnim podacima, Kiowa je višenamjenski helikopter kojeg je za potrebe američke vojske proizvela u drugoj polovini 60-ih godina na temelju helikoptera Bell-206A Jet Ranger. Novija inačica OH-58D Kiowa Warrior je najsofisticiranija i ocijenjen je kao letjelica s kvalitetnim performansama, pouzdanosti te malim operativnim troškovima.

Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS – Mast Mounted Sight (sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad glave rotora). Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, tele-optički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.