Godišnje se na mobbing žali 1.200 Hrvata

Vijesti 16. pro 201515:25 > 15:31
Izvor: pixabay.com

Na osječkom Pravnom fakultetu u srijedu je predstavljen EU projekt prevencije i jačanja pravne pomoći i znanja o mobbingu „Pravo na rad bez mobbinga“, vrijedan više od 160.000 eura, a sa 145.000 eura financiran je sredstvima Europske unije.

Na projektu surađuju osječki Pravni fakultet, grad Zagreb i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, a trajat će 18 mjeseci.

Osječki Pravni fakultet uspostavit će e-learning sustav za pravni i srodan edukacijski materijal o mobbingu za studente prava, pravnike, odvjetnike, suce, socijalne radnike, javne ustanove, te stručnjake za ljudske potencijale u poduzećima.

Osim toga, educirat će studente prava za pravne savjetnike žrtava nasilja na poslu i mobbinga.

Udruga mobbing će koordinirati pripremu predložaka za anti-mobbing protokole u poduzećima, ustanovama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, dok će Grad Zagreb raditi na promicanju i što širem prihvaćanju protokola.

„Mobbing je teško dokazati posebice jer, zbog straha za vlastitu egzistenciju ili straha da će i sami postati žrtve, izostaje potpora radnih kolega kada dođe do sudskog spora“, upozorila je Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge. Naglasila je da se Udruzi mobbing svakoga dana jave četiri osobe, odnosno na godinu njih oko 1.200.

Točno, pojavnost mobbinga je siva zona; žrtve su kreativniji, sposobniji, marljiviji

Kolika je točno pojavnost mobbinga, siva je zona i teško je procijeniti, kao i koliko je sudskih sporova, kaže Apostolovsk.

Ističe da se mobbing najčešće događa na istoj hijerarhijskoj ljestvici, među kolegama i suradnicima, a žrtve su oni koji su kreativniji, sposobniji, marljiviji, njih se pokušava diskreditirati.
Projekt „Pravo na rad bez mobbinga“ je jedinstveni hrvatski projekt protiv mobbinga, jer je prvi puta fokus na prevenciji i osnaživanju pravnog sustava, ne bi li se ovaj problem spriječio u korijenu. Naime, dosadašnja borba protiv mobbinga uglavnom je bila usmjerena pomoći onima koji su već postali žrtvama.

Kroz projekt će se utjecati na sustav već od fakulteta, pa sve do sudaca i drugih stručnjaka, ne bi li se smanjio broj žrtava mobbinga. Za one koji ipak pretrpe zlostavljanje na radnom mjestu postojat će pravni i drugi stručnjaci koji će znati što i kako poduzeti.
Dekan osječkoga Pravnog fakulteta Boris Bakota, ističe da će središnji on-line sustav za učenje o pravnim i srodnim temama vezanim za problem mobbinga biti veliki napredak i za pravnu struku.

Jer, kada u javnosti bude poznato da velik broj pravnika suvereno barata materijom zaštite od mobbinga, za očekivati je da se broj zlostavljanja smanji, a da oni koji ipak postanu žrtvama mobbinga dobiju adekvatnu pravnu pomoć i zaštitu.