Petero djece se ozlijedilo petardama

Vijesti 01. sij 201611:34 > 11:37
Ilustracija

Čak šest osoba, od kojih petero djece, u protekla su 24 sata ozlijeđena na području Splita, Podstrane, Imotskog i Omiša pri korištenju pirotehnike, izvijestila je na Novu godinu splitska policija.

Jedno je dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, a četvero djece i jedna punoljetna osoba lakše su ozlijeđeni. U svim slučajevima se radi o ozljedama ruku, rekli su u policiji i dodali kako su od osmero djece oduzeli veću količinu pirotehnike.

Policija je još jednom podsjetila da je još u tijeku akcija “Mir i dobro” i da se pirotehnika II. i III. razreda smije koristiti samo do 1. siječnja, a prodavati se smije samo punoljetnim osobama. Uporaba te vrste pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorima i na prostorima na kojima se okuplja veći broj osoba.

“Ponovno apeliramo i na roditelje da djeci ne kupuju i ne dozvole korištenje pirotehnike, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po njihovo zdravlje, kao i zdravlje drugih osoba”, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske koja je proteklih dana zabilježila dva teška ranjavanja od petardi. Desetogodišnjeg dječaka iz Kaštela kojemu je petarda eksplodirala u ruci i 32- godišnjaka u Podstrani.

Troje djece, među kojima jedno teže, ozlijeđeno je u četvrtak pri eksplozijama petardi u Zadarskoj županiji, izvijestila je u petak zadarska policija.

Na staru godinu oko 16 sati u Ulici Ivana Matetića Ronjgova u Zadru u eksploziji petarde teško je ozlijeđeno 14-godišnje dijete. Pretpostavlja se da je djetetu u ruci eksplodirala petarda i teško mu ozlijedila šaku. Dijete je zadržano na liječenju u bolnici.

Istodobno, oko 16 sati u Benkovačkom selu je prilikom paljenja eksplozivnog punjenja petarde 11-godišnje dijete opečeno u predjelu lica.

U pokušaju bacanja aktivirane petarde oko 21 sat u Galovcu je lakše ozljede šake zadobilo 11-godišnje dijete.

Policija utvrđuje okolnosti tih ozljeđivanja, a sve građane podsjeća da je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena od 1. siječnja ove godine. Policija posebno apelira na roditelje da povećaju oprez i nadzor nad djecom. Pirotehnička sredstva nisu igračke, a pri nestručnom rukovanju posebno su ugrožena djeca, poručuje policija.