Članovi posade jahte Irina VU pušteni da se brane sa slobode

Vijesti 28. sij 202321:03 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku su, po primitku kaznene prijave nakon privođenja, ispitana trojica hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972.) i jedna hrvatska državljanka (1988.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 15. stavka 2. u vezi članka 2. stavka 2. točke f. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedeno kazneno djelo pri čemu je prvoosumnjičenik (1964.) koji bio kapetan jahte, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, u vremenu od 20. srpnja 2022. do 6. listopada 2022., organizirao i angažirao stalnu posadu tog broda, osumnjičene (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, kao i još dvije osobe koje nisu znale za mjere ograničavanja, za odvoženje jahte izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su potom troje osumnjičenika (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, s navedene još dvije osobe (nisu znale za mjere ograničavanja) 6. listopada 2022. po nalogu prvoosumnjičenika (1964.) isplovili jahtom pod zastavom Republike Hrvatske iz marine Betina na Murteru, izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske iako to nisu smjeli jer je bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom.

Nitko od nadležnih mjesecima nije primijetio da jahte nema

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora.

Podsjetimo, policija je danas objavila da je gotova istraga o nestanku jahte Irina VU. Riječ je o jahti u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jahta je bila pod sankcijama, a onda je nestala iz luke u Betini. Posebno je zanimljivo da nitko od nadležnih mjesecima nije primijetio da jahte nema. Jahta je isplovila u listopadu, a sve je otkriveno tek u siječnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!