Čačić: Još smo dio vladajuće većine, uskoro ćemo definirati poziciju za dalje

Vijesti 03. lip 202111:21 > 12:33 0 komentara
N1

Ima li HDZ još uvijek podršku Reformista nakon što je njihova saborska zastupnica bila suzdržana na glasanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu? Predsjednik Reformista Radimir Čačić u N1 studiju uživo komentirao je parlamentarnu većinu.

“Ovog trenutka smo mi još uvijek dio vladajuće koalicije, vrlo brzo ćemo definirati poziciju za daljnji radi. Premijer je bio jasan, dva sata su trajale konzultacije za formiranje vladajuće koalicije nakon izbora (parlamentarnih, op.a.). Što se nas tiče, mi smo obavili prvi razgovor nakon toga, što se mene i njega tiče, naš razgovor je trajao pet minuta. Mi smo centar, lijevi centar, to su naši prirodni partneri, ali rekli smo da hoćemo pozitivno, ne odbacujemo suradnju s HDZ-om, rekli smo to u kampanji. Rekao sam mu da je u tom trenutku on jedina brana radikalnoj desnici. Tražili smo jedino da se u program Vlade stavi izgradnja brze pruge za sjever. Tako smo mi dogovorili koaliciju”, objasnio je Čačić kako je uopće došlo do prvotnog dogovora Reformista i HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

Do problema je došlo u kampanji za lokalne izbore, u kojima je Čačić izgubio u drugom krugu za varaždinskog župana od HDZ-ovog Anđelka Stričaka. Čačić kaže da nije problem u tome što je izgubio, već što je HDZ prekršio dogovor.

“Drugi dio priče koji se odnosi na lokalne izbore, o tome smo obavili razgovor prije kampanje. Ja sam mu (Andreju Plenkoviću, op.a.) rekao da uopće ne smatram da je to točka u kojoj može doći do problema. Imali smo dva ciklusa izbora, nije bilo nikakvih problema. Sve je bilo u redu. Premijer je jučer još jednom ponovio da su to dvije razine i ja se slažem. No problem koji se ovdje dogodio, ne zbog nas, mi to nismo činili… Na nacionalnoj razini prihvaćamo Plenkovića, na regionalnoj razini i niže, na sjeveru smo jasni: Reformisti – da, HDZ – ne. Nismo išli osobno na Stričaka da to ne bude nepristojno. No što je HDZ učinio? HDZ je prekršio dogovor na način da je poslao poruku putem svog kandidata za gradonačelnika ‘ne glasajte za Čačića, on je HDZ-ov žetončić, on surađuje s nama’. Upozoravao sam na to i tijekom kampanje. HDZ je pobrkao razine, oni su spojili razine”, rekao je Čačić.

Što se tiče koalicija na lokalnoj razini, a u pitanje je formiranje većine u Varaždinu, Čačić je rekao da imaju “problem s ljudima koji su u kampanji imali optužene kriminalce i onima koji su i danas pod optužnicama”. “Tu prvenstveno mislim na Čehoka i Pataftu“, rekao je Čačić te dodao: “Još prije završetka izbora smo rekli da ako HDZ ide s njima, mi nipošto ne možemo s HDZ-om. Ako se to dogodi, raskidamo s HDZ-om na svim razinama”.

“Plenković je najbliži europskom standardu od svega što je HDZ imao”

Kaže da ovo nije nikakav ultimatum Andreju Plenkoviću.

“Njemu je to potpuno jasno. Ovo je jasan stav. Sve što sam rekao, rečeno je već ranije, naša deklaracija o nultoj toleranciji je potpisana prije mjesec dana. Došli smo do trenutka kad su stvari potpuno jasne. Moje duboko uvjerenje je da mu (Plenkoviću, op. a.) rade o glavi i sigurno nisu za njega”, rekao je Čačić, a na pitanje tko točno odgovorio je: “I na sjeveru ima takvih, svugdje ih ima, i na jugu, i na sjeveru i na istoku. Svi mi to dobro znamo”, rekao je Čačić.

Jesu li tu ljudi s vrha HDZ-a ili neki bivši? “I jedni i drugi”, odgovorio je Čačić te pojasnio zašto podržava Plenkovića: “Do sada, Plenković je najbliži europskom standardu od svega što je HDZ imao. I Jadranka Kosor imala je takve standarde, ali nije bila u takvoj poziciji”.

Čačić je jučer za N1 rekao da Plenković već ima pet potencijalnih “žetončića”. Objasnio je i svoju definiciju “žetončića”.

“Svi oni koji dobivaju svoje glasove na političkoj poziciji suprotnoj HDZ-u ili SDP-u, suprotno od vladajućih, a nakon toga iz nekih svojih interesa se prodaju. To je bio HNS u prošlom mandatu i još cijeli niz zastupnika”, rekao je Čačić. Kazao je da je dovoljno pogledati kako su pojedini zastupnici glasali dosad u Saboru te da će se tako vidjeti tko su potencijalni “žetončići”.

U slučaju da dogovor s Reformistima propadne, hoće li Plenković posegnuti za tim “žetončićima”?

“Ja ne sumnjam, neće imati drugog izbora. Naša završna poruka je da sa stanovišta prizemnih političkih koristi, nama kao Reformistima je pametnije i korisnije izlaziti protiv, napadati HDZ, a ne ići afirmativno. Ovo je politički korisinije, svi to rade. Ali sa stanovišta nacionalnih interesa i interesa građana Varaždinske županije puno je pametnije da realiziramo projekte””, zaključio je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!