Kekin: Tri su ključna problema u zdravstvu

Saborska zastupnica Ivana Kekin govorila je u N1 Studiju uživo o problemima u zdravstvu. Ocijenila je da prijedlog izmjena u zdravstvu nije nikakva reforma nego samo kozmetička promjena te da HDZ nema političke volje riješiti stvarne probleme zbog čega prave reforme neće biti sve dok su oni na vlasti.

Na početku se osvrnula na pitanje obuke ukrajinskih vojnika o čemu se danas raspravlja i u Saboru.

“Mi smo izašli s inicijativom koja prije svega govori o sadržaju pomoći u obuci ukrajinskih vojnika za razliku od predložene, gdje mi ne znamo što ona podrazumijeva. Predlažemo da naša zemlja prije svega pomogne u obuci neborbenog dijela, gdje mi imamo i neposredno iskustvo za razliku od drugih članica. Mogli bismo pomoći u obuci oko medicinskih pitanja, PTSP-a, osiguranja oslobođenih područja, osiguranja mjesta ratnih zločina, pitanja humanitarnih i ljudskih prava…”, rekla je Kekin koja smatra da su to sve teme oko kojih imamo veće znanje i iskustvo nego drugi.
“Istodobno je to možda područje oko kojeg bi premijer i predsjednik mogli naći kompromis te bismo mogli izaći iz ove političke krize”, dodala je.

Problemi u zdravstvu

Kazala je da su se njihovi amandmani na proračun razmotrili, ali da očito nisu prihvaćeni.

“Prije svega mi je žao da nisu prihvaćeni amandmani u području zdravstva. Prvo što sam izgovorila u Saboru je bilo pitanje oko hitne helikopterske službe i tada mi je rečeno da je natječaj u tijeku. Niti u proračunu za 2023. godinu nisu izdvojena sredstva za to. Uložili smo i amandman da se krene kupovati bar jedan PCT uređaj kako bi se prestali iskrcavati milijarde Medikolu nego da vratimo te usluge u javno zdravstvo”, navela je Kekin pa je potom komentirala i duge liste čekanja.

“Stalno govorimo da je sve svima dostupno u teoriji, u praksi gotovo nikome ništa. Privatnici od zarađenog ulažu u privlačenje liječnika i drugog kadra i na taj način privatno zdravstvo parazitira na javnom. To je začarani krug jer ga je devastiralo i financijski i kadrovski”, ocijenila je Kekin.

Ističe da je neodrživo da mali dio ljudi koji su zaposleni održavaju zdravstveni sustav za sve građane.

“Imamo više osiguranika nego stanovnika”, kazala je.

Tri ključna problema

Posebno ističe tri razine problema.

“Prvo je kako prioritiziramo ulaganje u zdravstvo pa tako 30 godina prioritiziramo sekundarnu i tercijarnu bolničku nad primarnom. To je dovelo do devastacije primarne. Novi prijedlog ne predviđa nikakvo jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao ni ovaj proračun”, rekla je pa nastavila:

“Drugo, novac usmjeravamo u bolnice tako da ih tjeramo u dugovanja. Bolnice plaćamo preko tzv. limita, od njih 90 posto sredstava odlazi na plaće zdravstvenog osoblja. Od tih 10 posto bi trebali platiti sve lijekove i potrošni materijal. Dio razloga zašto čekate do iduće godine hitnu pretragu je što su bolnice primorane raditi masu pretraga, pa i onima kojima nisu potrebe, iz razloga da bi fakturirale što više toga. Imamo lošu i skupu uslugu. Izdvajanja za zdravstvo rastu od 2015. godinu, a istodobno rastu i dugovi. Trenutno smo na 600 milijuna eura duga prema veledrogerijama i ljekarnama, a uz to 700 milijuna eura duguju bolnice HZZO-u”, kazala je Kekin.

Kao treći problem, za koji smatra da se najviše prelama preko leđa pacijenata, navela je loše upravljanje bolnicama.

“A znamo da upravlja kadar koji je postavljen po političkoj podobnosti. Oni nemaju nikakvog interesa da se uhvate u koštac s onim što se unutar sustava događa”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.