Kosor: Diže se svojevrstan sanitarni kordon prema Milanoviću i Pantovčaku

Vijesti 15. lip 202110:01 > 11:3312 komentara
Izvor: N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu.

Komentirajući činjenicu da je NATO odlučio promijeniti tekst završne deklaracije na zahtijevanje predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Kosor je rekla da se ne radi o blefu, ali da to ne bi okvalificirala niti nekom ogromnom pobjedom.

VEZANE VIJESTI

“U svakom slučaju, dobro je da je predsjednik Republike uspio u nečemu što je smatrao da je važno, a što vidimo da smatra i Vlada Republike Hrvatske. Unatoč svim apsurdima, opominjanju ministra vanjskih poslova da ne glorificiramo poteze Milanovića, činjenica je da je to politika na istom tragu, iako ne djeluje tako”, rekla je Kosor.

Što se tiče članica NATO saveza, odjeka u Europskoj uniji i inozemstvu na ovaj događaj, Kosor je rekla da misli da ga uopće niti nema.

“Dobro je da je Milanović inzistirao da se to uvrsti u dokument, zato što su to činjenice i što zapravo nekako spada u sferu zaborava i pogubilo se po putu, što pokazuje nezainteresiranost i NATO saveza i Europske unije za to što se događa na ovom području, pa onda i u BiH. Međutim, vidjeli ste, iako to zaista jest neki korak, pa i relativno važan, jer je činjenica koju nitko ne može osporiti pa ni ministar vanjskih poslova, da je predsjednika Republike Hrvatske nazvao glavni tajnik NATO-a i potvrdio da će ono što on traži biti ugrađeno u završni dokument”, rekla je Kosor.

“Činjenica s treće strane, da ni taj potez Milanovića u nekim krugovima u BiH nije dočekan s oduševljenjem, pa da se onda i to na neki način tumači, pogotovo zbog činjenice koju je on izrekao, da to izgleda kao da su pisale neke nevladine institucije, tumači kao miješanje Republike Hrvatske u prilike u BiH”, rekla je Kosor.

Važnim je ocijenila da je svima jasno da nema nikakvog dijaloga između sukreatora vanjske politike, “pa se postavlja pitanje, kakva je to vanjska politika”.

“Barem oko ovog pitanja, budućnosti BiH, Daytonskog sporazuma, konstitutivnosti naroda i položaja Hrvata u BiH postoji suglasje i bilo bi logično da se ide istim smjerom, međutim ne. Ovo je prvi put, koliko ja znam, da primjerice otkako smo članica NATO saveza na summit te moćne organizacije uz predsjednika Republike ne idu ministri, ne jedan ministar, ne samo ministar vanjskih poslova, nego i ministar obrane”, rekla je Kosor, dodavši da su i u Vladi kojoj je ona bila na čelu, unatoč neslaganjima s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem, na summite NATO-a uz Josipovića išli tadašnji ministar obrane i ministar vanjskih poslova.

“Ovo je prvi puta da se predsjedniku otkazuje neka vrsta supporta, jer morate znati da za sve međunarodne susrete, sve bilaterale na najvišoj razini, materijale predsjedniku države i Vlade treba pripremiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, zato što ima moćnu organizaciju. To je također ministarstvo trebalo pripremiti u ovom slučaju, a tu je jako bitno reći da zbog vanjske politike i važnog pitanja oko kojeg se Vlada i predsjednik slažu došlo do narušavanja unutarpolitičkih odnosa, gotovo nerješivih”, rekla je Kosor.

VEZANE VIJESTI

Zanimljivim je ocijenila i činjenicu koju je izrekao Milanović, da se ministar Grlić Radman prvo veselio putu, a onda ga naprasno otkazao. “Otkazao je zato što mu je šef rekao da ne ide. Tu se sada diže svojevrstan sanitarni kordon prema Zoranu Milanoviću i Pantovčaku”, rekla je Kosor.

“Ako se sutra mogu sresti Putin i Biden, a sjetimo se da je u ožujku ove godine Biden za Putina rekao da je ubojica i unatoč tome njih dvojica će se sutra sastati i razgovarati, onda je valjda logično da se u Republici Hrvatskoj sastanu, sjednu i razgovaraju o ključnim pitanjima predsjednici države i Vlade. Ova prilika je bila prava ne da se učini prvi korak, nego da se učini normalan korak, što je logično. Ako već postoji tako duboko neprijateljstvo i ako su sve ratne sjekire iskopane, zar nije pragmatično da uz predsjednika Republike pošaljete ministra koji će slušati što je predsjednik rekao i imati svojevrsnu informaciju iz prve ruke o tome. To je gruba politička činjenica. Očito da predsjednik Vlade ne želi završiti tu priču, tome u prilog ide nova praksa da on više ne komentira i ne pojavljuje se pred novinarima, nego šalje svoje zamjenike da odgovaraju čime poručuju Milanoviću – nas je puno, nas je više, a ti si sam”, rekla je.

Upitana može li se dogoditi da do kraja mandata Vlada u potpunosti ignorira predsjednika Milanovića, Kosor je rekla da nažalost može.

“I to je pitanje za sve aktualne političke aktere – gospođe i gospodo, što će ostati nakon vas?”, rekla je Kosor, dodavši da se u inozemstvu ne gleda tako da je na summit došao Zoran Milanović, nego da je došao predstavnik Hrvatske te da ga gledaju kao ukupnu državu, a ne kao jednu osobu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar