Podignuta optužnica: Krijumčarili drogu iz Ekvadora pa upali u zamku Uskoka

Crna kronika 02. ožu 202309:54 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL / Ilustracija

USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1985., 1988., 1993.) zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Optužnicom se dvojica od okrivljenih terete da su se, od početka kolovoza 2020. pa do 2. listopada 2020., na području Rijeke i Ekvadora, sudjelovanjem u kontinuiranoj nabavi i daljnjoj preprodaji kokaina, međusobno povezali i udružili s više drugih za sada nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupnog krijumčarskog lanca trgovine kokainom.

Nakon što bi nepoznate osobe na području Ekvadora osigurale nabavu većih količina kokaina visoke čistoće radi plasiranja na ilegalnom narkotržištu u zemljama Europske unije, drogu su ubacile i skrile u odabrani kontejner sa legalnim teretom koji se treba ukrcati na brod za prijevoz kontejnera na putu prema Europi, sve do iskrcajne Luke Rijeka.

Za potrebe izvlačenja droge, kao osobe od povjerenja angažirali su okrivljeni dvojac koje su prethodno upoznali s pozicijom u kontejneru na kojoj će se nalaziti skriveni kokain. Potom su oni, u okviru dogovorenog plana i sukladno uputama, osiguravali sigurno izvlačenje kokaina u Luci Rijeka, njegovu pohranu u skladištu te daljnji prijevoz.

Nakon što je kontejner s 1.080 pakiranih kutija deklarirane robe banana, u čijoj se stražnjoj oplati nalazilo skriveno 150 paketa ispunjenih s oko 174,2 kilograma kokaina visoke čistoće, prispio u luku Rijeka, dvojac se 23. rujna 2020., vozilom tvrtke iz Rijeke čiji je jedan od njih zaposlenik, dovezao do ispražnjenog kontejnera ostavljenog u blizini skladišta.

S namjerom izvlačenja prethodno skrivene droge, alatom su pomaknuli metalna vrata i umetnutu limenu ploču koja je onemogućavala pristup kokainu. No, kad su uočili da zatečeno ne odgovara izgledom i količinom paketima u kojima se trebao nalaziti kokain, udaljili su se od kontejnera. Pretragom, provedenom 2. listopada 2020., pronađen je jedan paket u kojem se nalazio 1,1 kilogram kokaina i 32 paketa korištena kao zamjenska materija u provedenoj kontroliranoj isporuci, obavljenoj u međunarodnoj suradnji s talijanskim vlastima koje su u luci Gioia Tauro prethodno pronašle kokain u kontejneru i zaplijenile ga.

Prodajom dogovorene količine krijumčarenog kokaina od oko 174,2 kilograma na ilegalnom narkotržištu u Hrvatskoj, po cijeni od najmanje 30.000 eura po kilogramu, stekla bi se protupravna imovinska korist od najmanje 5.220.000 eura.

Nadalje se okrivljenom dvojicu stavlja na teret da su, tijekom 2020. pa do 11. ožujka 2022., na području Primorsko-goranske županije, držali u svojem posjedu zasad neutvrđenu količinu kokaina, konoplje, MDMA i amfetamina, koju su drogu u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi te radi omogućavanja konzumacije drugima, prodavali pronađenim kupcima ili ju davali drugima na konzumiranje.

Osim toga se treću muškarac tereti da je točno neutvrđenog dana tijekom jeseni 2021. godine u Kastvu, u dogovoru s drugim okrivljenim, na parkiralištu jednog ugostiteljskog objekta prodao kupcu manju količinu amfetamina.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!