Serdarušić: Hrvatskoj predstoji najboljih 10 godina ekonomske povijesti

Vijesti 07. lis 202112:42 0 komentara
N1

Inflaciju i rast cijena u N1 Studiju komentirao je financijski analitičar Hrvoje Serdarušić.

“Uvijek se gleda neka košarica pa se mjeri prosjek, trenutno je preko tri posto, kad se isključe cijene hrane i energenata, onda je to niže. Ono što je preneseno u Hrvatsku je utjecaj cijena energenata”, rekao je Serdarušić te dodao kako je sve rezultat šokoba do kojih dolazi u dobavljačkim lancima.

“Luka u Los Angelesu je ovih dana imala povijesni zastoj u iskrcavanju, a tradicionalno kreće vrijeme božićne kupnje, robe će nedostajati. Svugdje je ta malopradaja pala na najniže povijesne razine prošle godine u travnju, a ove godine u travnju je bila na najvišim razinama, jednostavno je sve eksplodiralo. Trend zadnjih mjeseci u EU-u i SAD-u je pad maloprodaje”, rekao je Serdarušić.

Na tržištu je, kaže Serdarušić, pritisak na cijene energenata.

“Europa ima niske rezerveze energenata, imamo tu i Rusiju ao glavnog igrača… Sa sezonu grijanja se ne treba bojati jer cijene se za sezonu grijanja ugovaraju ranije tako da neće biti poskupljenja. Ali problemi će nastati poslije, ako cijene energenata ostanu ovakve”, upozorava Serdarušić.

“Američki FED, koji je ipak najjača financijska institucija na svijetu, govori da je inflacija prijelazna, da podaci pokazuju da malo usporava. Tržište sutra očekuje rezultate američke nezaposlenosti jer na temelju njih će FED donijeti buduće odluke”, dodao je.

Što se tiče Hrvatske, Serdarušić nije pesimist.

“Rekao bih da Hrvatskoj predstoji najboljih 10 godina ekonomske povijesti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.