Plenković o Hrvatima zadržanima u Zambiji: Neobična je situacija

Vijesti 08. velj 202311:15 > 12:32
N1 / Ivan Hrstić

Održana je sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku je u uvodnom obraćanju izrazio sućut građanima Turske i Sirije zbog razornih potresa koji su ih pogodili.

Izrazio je sućut i obitelji Miroslava Ćire Blaževića istaknuvši da je plijenio šarmom, osobnošću, karizmom… “Naš legendarni nogometni trener, veliki čovjek, sportaš koji je plijenio šarmom, osobnošću, karizmom, njegova humanost i angažman i dobri duh bdio je nad svima nama.”

“Želim se osvrnuti na naše državljane ponovno zadržane u Zambiji. Neobična je situacija, ali je moguća po propisima. I dalje ćemo po konzularnim i diplomatskim predstavnicima pomagati, pružati konzularnu i diplomatsku zaštitu, vidjeti kako pomoći…”

Podsjetio je na ukidanje Zakona o izbornim jedinicama: “To je na tragu preporuka i onoga što smo javno govorili s obzirom na nesrazmjer broja građana po izbornim jedinicama te ćemo poduzeti potrebne izmjene.”

Podsjetio je na sutrašnje Europsko vijeće s posebnim fokusom na potres i migracije.

Nakon predsjednika Vlade informacije o obnovi iznio je Tomo Medved. Ministar Branko Bačić je napomenuo da je raspisan javni poziv za financiranje najma javnog smještaja za sugrađane koji su u kontejnerima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.