“Tomašević nije raskrstio s Bandićevom ostavštinom oko provedbe javne nabave!”

Marko Lukunic/PIXSELL

Pročitaj više

“Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je zabranjeno postavljati polupodzemne spremnike za otpad!”, tvrdi to SDP-ov zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek.

“Zašto je u Zagrebu i dalje na snazi najskuplje i ekološki manje prihvatljivo rješenje za odlaganje i sortiranje otpada ispred višestambenih zgradama, izvan centra u boksovima, a u centru s podzemnim spremnicima?”, pita se Petek i dodaje da u Gradskoj skupštini odbijen njegov prijedlog da se u Odluci o komunalnom redu kao opcija za spremnika uvrste i oni polupodzemni.

Kaže da je više mjeseci predlagao i objašnjavao bolja rješenja i opcije te potom uputio i službeni prijedlog koji je glatko odbijen glasovima zastupnika Možemo! i SDP-a.

“U jednom je intervjuu kolegica Rada Borić ustvrdila da je “uvođenje podzemnih spremnika jako skupo.” Stoga čudi da su zastupnici Možemo!, ali i SDP-a glasali protiv jeftinijeg i boljeg rješenja”, napisao je Petek na društvenim mrežama.

Piše i kako se koncept s polupodzemnim spremnicima u mnogim gradovima u Hrvatskoj pokazao kao najefikasnije, estetski prihvatljivo, ekonomično i funkcionalno rješenje za odlaganje otpada za stanovništvo.

“Štoviše, neki gradovi uz more odustaju i ukidaju rješenja s podzemnim spremnicima jer se za njih mora betonirati skupa komora, izmještati podzemna infrastruktura, a iskoristivost prostora je manja od drugih rješenja”, piše gradski zastupnik i ističe da gradski zastupnici također moraju donositi odluke prema kojima nikoga ne dovode u položaj da je isključen iz tržišne utakmice. Tvrdi da se upravo to događa u Zagrebu.

“Poslije promjene vlasti nemamo transparentniju javnu nabavu”

“Isključivi stav Tomislava Tomaševića oko donošenja odluka o spremnicima, ali i poništeni natječaj za podzemne spremnike za centar Grada te raspisivanje sličnog, novog natječaja, upućuju na sumnju u dovođenje pojedinih tvrtki u povoljniji položaj”, smatra Petek.

Šokantno je što Tomašević nikada nije raskrstio s ostavštinom Milana Bandića oko modela provedbe javne nabave!

“Suprotno očekivanjima i obećanjima, u Zagrebu poslije promjene vlasti nemamo transparentniju, kompetitivniju niti financijski povoljniju javnu nabavu. Kada netko u gradskim odlukama protežira samo jedno rješenje, onda mi tu odmah nešto smrdi i poziva na redovne i učestale provjere”, napominje Petek.

Obećava da će istražiti kome je u interesu gurati rješenje s boxovima koji često završe na parkirališnim mjestima, za koje kaže da ionako nedostaje, ili na zelenim površinama, koji bi zelene opcije trebale štiti i sačuvati, a događa se upravo suprotno.

“Osim toga, plaćanje troškova boxa na javnoj površini iz pričuve bi moglo dovesti do tužbi prema predstavnicima stanara za nezakonito trošenje novca za investicije na tuđoj imovini (javnoj površini), a to pitanje nije regulirano niti uredbom o održavanju zgrada. Cijena boxa s obirom na veličinu i postavljanje varira od 3500-6500 tisuća eura, a njega kapacitetom zamjenjuje 1 polupodzemni spremnik s ugradnjom za 3500 eura”, tvrdi gradski zastupnik Renato Petek na Facebooku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.