Plenković o padu drona: Ovo je čista prijetnja, to više ne možemo tolerirati

Vijesti 12. ožu 202207:05 > 09:33 9 komentara
Andrej Plenković
N1

Na mjesto pada bespilotne letjelice, koja je uznemirila građane zagreba u noći na petak, stigli su jutros potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, javlja naša reporterka Katarina Brečić. Nekoliko minuta nakon osam sati pridružio im se i premijer Andrej Plenković koji je ponovio kako je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se ne zna u čijem je posjedu bila.

“Ona je prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. Letjela je oko 7 minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovjde. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer nitko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu”, rekao je Plenković. Dodao je da je izvijestio lidere EU-a i rekao im kako se ovakve stvari mogu dogoditi i u drugim članicama te da je važno sada intenzivirati međusobnu suradnju.

vezane vijesti

“Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sada ne znamo. Najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih vrijednih podataka. Istodobno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada”, kaže.

Plenković je rekao i kako će tražiti da se objasni kako je moguće da se ovakvo nešto dogodi, a da ne bude dignuta odgovarajuća uzbuna.

“Ova je raketa mogla pasti na nuklearnu centralu pa bi bila veći problem Mađarskoj nego nama. Ovdje je očito da nije došlo do dobre reakcije ni komuniciranja s drugim zemljama. Ovo je srećom završilo ovako”, rekao je Plenković.

Shvaća li NATO situaciju ozbiljno?

Na pitanje shvaća li NATO situaciju ozbiljno, premijer kaže kako je pisao glavnom tajniku Stoltenbergu. “Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti”, kaže.

Govoreći o incidentu, Plenković kaže da će sve dokaze podastrijeti NATO-u. “S obzirom da nije bilo žrtava, ljudska je reakcija: Dobro je, nije se ništa dogodilo”, govori.

Premijer je podsjetio i da je njegova Vlada kupila borbene avione. “Da su slučajno bili tu prije pet godina, oni bi bili u situaciji da djeluju. Mi ćemo dodatno investirati u protuzračnu obranu. Dok se to ne riješi, razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba. I da  smo imali ovakvu situaciju, pitanje je bismo li stigli reagirati zrakoplovima. Letjelica je letjela ogromnom brzinom i nisu ni oni koji znaju više od mene o tome sigurni da bismo stigli reagirati”, kaže premijer.

Na pitanje je li u mađarskom zračnom prostoru bilo više letjelica, premijer kaže da je bilo spekulacija, ali da ništa nije potvrđeno.

NATO može čuvati hrvatski zračni prostor, smatra premijer. “Nakon ovoga će budnost biti veća”, rekao je.

Reakcija Mađarske

Govoreći o mađarskoj reakciji, odnosno izostanku reakcije, Plenković kaže da će morati razjasniti što se dogodilo. “NE mogu reći kako su njihove službe reagirale, to mora pokazati jedna temeljita istraga na njihovoj strani. TO nije stvar koju mi odavde možemo znati, ne želim spekulirati o tome”, kaže dodajući da su već svi konstatirali da je u pitanju propust koji se mora popraviti u svakoj budućoj situaciji.

“Da kažem da je sve dobro i odlično, to bi bilo smiješno. Ako nam ovakva letjelica dođe, leti velikom brzinom i padne tu, onda naravno da nisam zadovoljan. Kako se to dogodilo, je li greška u smislu programiranja, je li provokacija… Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnost, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan opasan, brz scenarij”, kaže Plenković.

Još uvijek se ne može potvrditi čija je letjelica, a vidjet će se ima li načina da se to sazna, govori premijer dodajući da će svoj doprinos tome dati svi koji mogu.

Na pitanje očekuje li zbog ove situacije ostavke u NATO-u i u Mađarskoj, Plenković kaže: “Nismo mi nadležni za to. Mi smo bili oni kod kojih je, nažalost, letjelici nestalo goriva. Da je nestalo prije, možda bi pala negdje drugo.”

N1

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro te da Hrvatska “po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice”.

Naime, premijer Andrej Plenković sazvao je u petak navečer sastanak s najužim suradnicima u Vladi kako bi utvrdili daljnje poteze koje će poduzeti nakon što je bespilotna letjelica noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na Jarunu.

Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju, pojasnio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice. “Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o zračnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o zračnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare