Obuka Ukrajinaca u Hrvatskoj? “Nema prostora za upitnike oko ove odluke”

Vijesti 24. stu 202209:48 2 komentara
N1

Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao ministar obrane Mario Banožić. Na sjednici je, podsjetimo, premijer Andrej Plenković objavio da će Hrvatska ipak sudjelovati u pomoći ukrajinskoj vojsci, i to na tri načina.

Banožić kaže da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno.

“Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika oko ove odluke”, kaže Banožić dodajući da je riječ o vojnoj misiji te da se takve odluke donose u Saboru.

Oporba se već izjasnila da neće podržati prijedlog Vlade, a Banožić kaže kako bi htio čuti razloge za to. “Pustimo Saboru neka jasno pokažu tko je tko. Zašto su pojedini zastupnici uopće izlazili u javnost kad Glavni stožer nije još bio ni definirao koje će pakete ponuditi”, govori.

vezana vijest

“Maknimo tezu da se za nešto kasno saznalo. Sastanak je bio u 10, a mi smo u 11 već išli s prvim izjavama. Imate informaciju da će se sudjelovati u misiji, da se misija sastoji od tri dijela… To je samo dokaz da su pojedini zastupnici i predsjednik bili protiv nečega samo da su protiv, nisu znali o kojim je aktivnostima riječ”, kaže ministar dodajući da ne vidi “suvisao razlog zašto bi netko bio protiv”.

Banožić kaže kako bi bio najsretniji da je se sve riješilo bez da je dospjelo u javnost, kao što se stvari rješavalo dosad. Misija će biti koncentrirana na “sve ono što doprinosi miru”, govori.

Upitan da komentira najavu kaznene prijave koju je spominjao Arsen Bauk, ministar kaže da ga se godinu i pol dana stalno optužuje za kaznena djela i da je to alat kojim se pokušava nekoga plašiti u javnosti. Ako mu dosad nisu ništa pronašli, onda je to znak da s takvim optužbama gube vjerodostojnost, kaže.

Novi ravnatelj VSOA-e

“Sukladno zakonu, dat ću prijedlog predsjedniku Republike i Vlade. O tom se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne na način kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen putem medija”, kaže Banožić na pitanja o imenovanju novog šefa VSOA-e. Dodaje da ne prihvaća stav o “paketima” jer svako mjesto ima svoje specifičnosti i ne pristaje na trgovinu.

Ministar kaže kako je uvjeren da dosadašnji ravnatelj VSOA-e nije kriv za nikakve malverzacije te da bi Ivica Kinder i sam dao ostavku da nije smijenjen preko medija. “Što se tiče VSOA-e ne možete samo tako uređivati papire, to su gluposti. Neka tijela rade svoj posao, to se odnosi na neka prošla vremena. Jako, jako teško je ispremještati neke naloge u zadnjih par godina” kaže.

Dodaje i da ima tri ili četiri kandidata za koje postoje naznake da su spremni preuzeti dužnosti šefa VSOA-e, ali nije htio govoriti o imenima.

Obuka Ukrajinaca

“Teško će biti reći i zastupnicima protiv čega su to. Obuke sanitarnih timova, spašavanja života… Ali pustimo njih da kažu”, zaključio je ministar govoreći o obuci ukrajinskih vojnika od koje ne odustaje Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare